Najlepsze oponki z serem robię w 30 minut. Prosty przepis mam z notesu kochanej babci
Te smażone słodkości z twarogiem przenoszą mnie w czasie do beztroskich chwil dzieciństwa, kiedy zapach ciasta roznosił się po całym domu. Oponki to klasyk kuchni polskiej, a najlepszy przepis, na jaki trafiłem, mam ze starego przepiśnika babci. Receptura pozwala upiec delikatne i miękkie w środku pączusie z dziurką.
Jak zrobić idealne opinki z serem?
Oponki serowe przygotowuje się szybko i łatwo. Klucz do sukcesu tkwi w dobrze dobranym twarogu – najlepiej użyć półtłustego lub tłustego o delikatnym smaku. Może to być twaróg w kostce, który trzeba rozdrobnić, lub mielony twaróg sernikowy z wiaderka. Jeśli masz pod ręką serek typu cottage cheese i chcesz go użyć, pamiętaj, by odsączyć go dobrze z zalewy i dokładnie rozgnieść widelcem lub zblendować.
Porada: oponki smażą się bardzo szybko, dlatego przed wrzuceniem pierwszych krążków do gorącego oleju, przygotuj kilka serii. Kolejne uszykujesz, smażąc te pierwsze.
Wskazówka: małe kółeczka ze środków usmaż osobno po ukończeniu oponek. Łatwo wyłowisz je z garnka dużą łyżką cedzakową.
Przepis: Oponki serowe
Te pyszne oponki serowe to nic innego jak smażone pączki z twarogiem z dziurką.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 40
Składniki
- 400 g twarogu
- 400 g mąki pszennej
- 165 g masła
- 2 średnie jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka spirytusu
- sól
Do smażenia:
- 1/2 litra oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru do posypania oponek
- 3 łyżki mąki do oprószenia blatu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMąkę pszenną przesiej razem ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Jeśli wykorzystujesz twaróg w kostce, zmiel go w maszynce, korzystając z sitka o małych oczkach lub zblenduj. Jeżeli chcesz, żeby w cieście były wyczuwalne kawałeczki sera, to rozgnieć go widelcem. Sera sernikowego z wiaderka nie musisz mielić. Masło roztop w rondelku i odstaw do przestygnięcia.
- Łączenie składników ciastaDo sera dodaj jajka, ostudzone masło, cukier oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Dodaj mąkę przesianą z resztą sypkich składników, wymieszaj wszystko łyżką i wyrób ciasto. Będzie ono gęste i klejące. Na koniec dodaj łyżkę spirytusu (opcjonalnie wódki, octu lub soku z cytryny) i jeszcze raz zamieszaj ciasto. Wskazówka: możesz również wyrobić ciasto mikserem planetarnym.
- Wykrawanie oponekBlat lub stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na kilka części. Pierwszy kawałek rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką lub wykrawaczką do ciastek o średnicy ok. 6 cm wycinaj koła, a kieliszkiem lub mniejszą wykrawaczką wycinaj środek oponek.
- SmażenieDo średniej wielości garnka lub głębokiej patelni wlej olej. Na średniej mocy palniku nagrzej go do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jeśli nie masz termometru, to temperaturę oleju sprawdź, wrzucając kawałek ciasta. Przy właściwej temperaturze oleju ciasto od razu wypłynie i zacznie się intensywnie smażyć. Oponki kładź na dobrze nagrzany olej. Ich spód zarumieni się po ok. 40 sekundach. Wtedy za pomocą szczypiec lub widelca przewróć je na drugą stronę i smaż 30 sekund. Jeśli oponki za szybko się rumienią zmniejsz moc palnika.
- Odsączanie i dekorowanieOponki wyjmuj z oleju i kładź na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie lekko ostudzone posyp cukrem puder.
Oponki serowe najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, ale równie dobrze sprawdzają się również jako przekąska na zimno. Idealnie komponują się z filiżanką gorącej herbaty lub mleka.
Wskazówka: Z tego samego ciasta możesz zrobić nie tylko oponki, ale także małe pączki serowe lub upiec serowe precelki.
Zrób oponki w wersji wytrawnej
Jeśli lubisz eksperymentować ze smakami potraw, możesz przygotować wytrawne oponki serowe. Wystarczy, robiąc ciasto, zrezygnować z cukru, dodać więcej soli i ulubione przyprawy (np. czosnek granulowany, oregano, rozmaryn czy paprykę). Takie oponko doskonale smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub ziołowego.