Kawa z łyżeczką pysznego dodatku poprawia mi humor. Mózg wskakuje też na wyższe obroty

Dodano:
Kawa Źródło: Shutterstock / Semenaka_Maria
Ostatnio koleżanka z pracy zachęciła mnie, bym skosztował kawy z nietypowym dodatkiem. Napój okazał się nie tylko smaczny, ale i poprawił mi nastrój oraz sprawił, że mój mózg się wyostrzył, łatwiej było mi się skoncentrować. Poznaj sekret ten małej czarnej.

Tajemniczym dodatkiem, do którego przekonała mnie koleżanka, było naturalne kakao. Dodatek małej łyżeczki tego popularnego i zdrowego proszku sprawił, że po wyciu kawy poczułem się świetnie. Mała czarna zadziałała jak naturalny antydepresant. Ponadto zyskała też moja koncentracja. Doczytałem ponadto, że niektóre badania sugerują, iż kawa z kakao pita w umiarkowanych ilościach może korzystnie wpływać na zdrowie serca.

O tym, że dzięki zawartości kofeiny, kawa działa pobudzająco, wiedziałem od dawna. Sprawdziłem jednak, co daje dodatek kakao w tym napoju. Okazało się, że kakao dostarcza teobrominy – alkaloidu podobnego do kofeiny, który również działa pobudzająco, ale w łagodniejszy sposób. Zawiera również naturalne związki, które mogą stymulować produkcję serotoniny i endorfin, znanych jako hormony szczęścia, co może pozytywnie wpłynąć na ogólne samopoczucie.

Jak zrobić kawę z kakao?

Zacznij od zaparzenia swojej ulubionej kawy. Do pustej filiżanki lub kubka wsyp około 1-2 łyżeczki niesłodzonego kakao. Wymieszaj kakao z małą ilością gorącej wody, aby stworzyć pastę, co pomoże uzyskać bardziej jednorodną konsystencję napoju. Następnie wlej zaparzoną kawę do filiżanki z kakao. Do napoju możesz dodać odrobinę naturalnego miodu, jeśli chcesz nadać mu trochę słodyczy.

Kiedy pić kawę z kakao?

Taki napój warto pić regularnie. Pamiętaj jednak, że chociaż kawa i kakao mają liczne korzyści zdrowotne, ważne jest, aby spożywać je z umiarem. Zbyt duża ilość kofeiny może powodować nerwowość i problemy ze snem – szczególnie u osób z nadwrażliwością na ten związek. Dla większości ludzi zaleca się picie nie więcej niż 3-4 filiżanek kawy dziennie.

Aby zyskać jak najwięcej korzyści z picia kawy z dodatkiem kakao w kontekście poprawy koncentracji, zwracaj uwagę na godziny jej picia. Oba składniki napoju zawierają substancje stymulujące (kofeinę i teobrominę), które wpływają na naszą energię i zdolność do skupienia się.

Optymalną porą jest poranek, najlepiej 30-60 minut po przebudzeniu. Nie warto pić kawy zaraz po obudzeniu, ponieważ wtedy poziom kortyzolu (hormonu stresu, który dodaje też energii) w organizmie jest naturalnie wyższy. Gdy poziom kortyzolu opadnie i nie jest już zbyt wysoki, wtedy kawa z kakao dostarczy energii i pomoże w uzyskaniu wyższej koncentracji na rozpoczęcie dnia.

Po kawę z kakao warto też sięgać 1-2 godziny przed rozpoczęciem intensywnej aktywności umysłowej. Dzieje się tak, ponieważ kofeina zawarta w kawie wchłania się do krwiobiegu do 30 minut po spożyciu, a jej pełne działanie osiąga szczyt po 60-90 minutach.

Wskazówka: możesz też eksperymentować ze zdrowymi dodatkami do kawy. Polecam różne przyprawy, takie jak: cynamon, kardamon czy imbir, które także mają właściwości zdrowotne i mogą wzbogacić smak napoju.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...