Naleśniki z efektem WOW to wymarzone śniadanie każdego dziecka. Robię je szybko z tanich składników

Dodano:
Motyl z naleśników Źródło: Shutterstock / vkuslandia
Urodziny bliskich zawsze celebrujemy w wyjątkowy sposób. Rozpoczynając dzień pysznym śniadaniem. Gdy dzieci były małe, serwowałem im cuda z naleśników. To mój patent na urodzinowe śniadanie dla dziecka i nie tylko. Razem z żoną też się nim zajadaliśmy.

Uśmiech na twarzach najbliższych i prośba o dokładkę to najlepsze podziękowanie za czas i wysiłek włożony w przygotowanie posiłku. Moim córkom lubiłem przygotować pyszne naleśniki ułożone w kształt motyla. Nie martw się, że nie podołasz wyzwaniu. Ułożenie kształtu motyla i dodanie dekoracji zajmuje jedynie kilka chwil i nie wymaga szczególnych umiejętności.

Jak zrobić ciasto na lekkie, puszyste i elastyczne naleśniki?

Szykowanie urodzinowego śniadania (deseru lub kolacji – na te posiłki naleśniki też są idealnym pomysłem) zacznij od naleśników, które będą stanowić ciało motyla. Polecam przygotować ciasto naleśnikowe z przepisu mojej babci. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania ciasta, z którego usmażysz 12 dużych, cienkich naleśników, potrzebujesz:

  • 2 szklanki pełnotłustego lub półtłustego mleka,
  • 1 szklankę mąki krupczatki lub innej mąki,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego (opcjonalnie pół łyżeczki cynamonem lub naturalnego kakao),
  • szczyptę soli.

Jajka roztrzep rózgą kuchenną lub mikserem razem z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Dodaj sól oraz stopniowo dodawaj mąkę, mieszając/miksując do połączenia się składników. Jeżeli planujesz smażyć naleśniki na patelni z nieprzywierającą powłoką, to możesz dodać do ciasta 1-2 łyżki oleju, dzięki czemu będzie można je usmażyć na suchej patelni. Gotowe ciasto naleśnikowe odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby odpoczęło.

Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Nalewaj ciasto na środek patelni i rozprowadzaj je po całej powierzchni, okrężnymi ruchami. Gdy spód naleśnika będzie rumiany, przewróć placek na drugą stronę. Wskazówka: naleśniki możesz usmażyć wieczorem i po ostygnięciu wstawić do lodówki. Rano wystarczy lekko podgrzać placki na suchej patelni i ułożyć kształt motyla lub inny, który sprawi radość dziecku.

Jak zrobić urodzinowe śniadanie z naleśników, owoców i czekolady?

Gdy już masz naleśniki, to czas zająć się przygotowaniem nadzienia, które wypełni jeden z naleśników. U mnie jest to roztopiona czekolada (opcjonalnie krem czekoladowy), którą możesz zastąpić ulubionym dżemem pociechy, słodkim twarogiem lub masłem orzechowym. Możesz również zrobić tułów motyla ze zwiniętego w rulon naleśnika bez nadzienia.

Do dekoracji skrzydeł motyla idealnie nadają się owoce, z których można wykroić za pomocą foremek różne kształty. Przepis uwzględnia użycie słodkiego, dojrzałego kiwi i borówek, ale możesz zastąpić te owoce np. kawałkami jabłka, gruszki, banana, nektarynki, mango, brzoskwini, moreli, winogron, porzeczek, jeżyn czy arbuza.

Przepis: Motyl z naleśników

Takie śniadanie to wyjątkowa uczta dla podniebienia oraz potrawa, która zachęca do jedzenia pięknym wyglądem. Przypadnie do gustu nie tylko dzieciom.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 3 duże naleśniki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka śmietanki kremówki 36%
  • 3 małe kiwi
  • 2 borówki amerykańskie

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owocówKiwi obierz ze skórki i pokrój na plasterki o grubości 5-7 mm. Z plasterków wykrój małymi foremkami do ciastek dowolne kształty np. kwiatki lub kółka. Z pozostałości kiwi wykrój dwa paski na czułki motyla. Borówki amerykańskie (lub inne drobne owoce) umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Topienie czekoladyCzekoladę połam na małe kawałki i przełóż do odpornej na działanie wysokiej temperatury miski np. ze szkła. Dodaj śmietankę kremówkę i ustaw miskę na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Roztop czekoladę, cały czas mieszając.
  3. WykonanieCiepłym sosem czekoladowym posmaruj jeden z naleśników, a następnie złóż jego boki do środka i zwiń w rulon. Ułóż tułów motyla na środku talerza. Dwa pozostałe naleśniki ułóż po bokach tułowia owada i nadaj im kształt skrzydeł. Na skrzydłach ułóż kształty wycięte z kiwi i borówki, zrób głowę motyla z największej borówki oraz czułki z kawałków kiwi.

A gdy jubilat lub jubilatka zasiada do urodzinowego śniadania, to reszta rodziny zajada pozostałe naleśniki, smarując je ulubionymi dodatkami (dżemem, konfiturami, twarożkiem, kremem orzechowym) oraz napełniając ich wnętrze owocami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...