Naleśniki z efektem WOW to wymarzone śniadanie każdego dziecka. Robię je szybko z tanich składników
Uśmiech na twarzach najbliższych i prośba o dokładkę to najlepsze podziękowanie za czas i wysiłek włożony w przygotowanie posiłku. Moim córkom lubiłem przygotować pyszne naleśniki ułożone w kształt motyla. Nie martw się, że nie podołasz wyzwaniu. Ułożenie kształtu motyla i dodanie dekoracji zajmuje jedynie kilka chwil i nie wymaga szczególnych umiejętności.
Jak zrobić ciasto na lekkie, puszyste i elastyczne naleśniki?
Szykowanie urodzinowego śniadania (deseru lub kolacji – na te posiłki naleśniki też są idealnym pomysłem) zacznij od naleśników, które będą stanowić ciało motyla. Polecam przygotować ciasto naleśnikowe z przepisu mojej babci. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania ciasta, z którego usmażysz 12 dużych, cienkich naleśników, potrzebujesz:
- 2 szklanki pełnotłustego lub półtłustego mleka,
- 1 szklankę mąki krupczatki lub innej mąki,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego (opcjonalnie pół łyżeczki cynamonem lub naturalnego kakao),
- szczyptę soli.
Jajka roztrzep rózgą kuchenną lub mikserem razem z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Dodaj sól oraz stopniowo dodawaj mąkę, mieszając/miksując do połączenia się składników. Jeżeli planujesz smażyć naleśniki na patelni z nieprzywierającą powłoką, to możesz dodać do ciasta 1-2 łyżki oleju, dzięki czemu będzie można je usmażyć na suchej patelni. Gotowe ciasto naleśnikowe odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby odpoczęło.
Placki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Nalewaj ciasto na środek patelni i rozprowadzaj je po całej powierzchni, okrężnymi ruchami. Gdy spód naleśnika będzie rumiany, przewróć placek na drugą stronę. Wskazówka: naleśniki możesz usmażyć wieczorem i po ostygnięciu wstawić do lodówki. Rano wystarczy lekko podgrzać placki na suchej patelni i ułożyć kształt motyla lub inny, który sprawi radość dziecku.
Jak zrobić urodzinowe śniadanie z naleśników, owoców i czekolady?
Gdy już masz naleśniki, to czas zająć się przygotowaniem nadzienia, które wypełni jeden z naleśników. U mnie jest to roztopiona czekolada (opcjonalnie krem czekoladowy), którą możesz zastąpić ulubionym dżemem pociechy, słodkim twarogiem lub masłem orzechowym. Możesz również zrobić tułów motyla ze zwiniętego w rulon naleśnika bez nadzienia.
Do dekoracji skrzydeł motyla idealnie nadają się owoce, z których można wykroić za pomocą foremek różne kształty. Przepis uwzględnia użycie słodkiego, dojrzałego kiwi i borówek, ale możesz zastąpić te owoce np. kawałkami jabłka, gruszki, banana, nektarynki, mango, brzoskwini, moreli, winogron, porzeczek, jeżyn czy arbuza.
Przepis: Motyl z naleśników
Takie śniadanie to wyjątkowa uczta dla podniebienia oraz potrawa, która zachęca do jedzenia pięknym wyglądem. Przypadnie do gustu nie tylko dzieciom.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 3 duże naleśniki
- 1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka śmietanki kremówki 36%
- 3 małe kiwi
- 2 borówki amerykańskie
Sposób przygotowania
- Uszykowanie owocówKiwi obierz ze skórki i pokrój na plasterki o grubości 5-7 mm. Z plasterków wykrój małymi foremkami do ciastek dowolne kształty np. kwiatki lub kółka. Z pozostałości kiwi wykrój dwa paski na czułki motyla. Borówki amerykańskie (lub inne drobne owoce) umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
- Topienie czekoladyCzekoladę połam na małe kawałki i przełóż do odpornej na działanie wysokiej temperatury miski np. ze szkła. Dodaj śmietankę kremówkę i ustaw miskę na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Roztop czekoladę, cały czas mieszając.
- WykonanieCiepłym sosem czekoladowym posmaruj jeden z naleśników, a następnie złóż jego boki do środka i zwiń w rulon. Ułóż tułów motyla na środku talerza. Dwa pozostałe naleśniki ułóż po bokach tułowia owada i nadaj im kształt skrzydeł. Na skrzydłach ułóż kształty wycięte z kiwi i borówki, zrób głowę motyla z największej borówki oraz czułki z kawałków kiwi.
A gdy jubilat lub jubilatka zasiada do urodzinowego śniadania, to reszta rodziny zajada pozostałe naleśniki, smarując je ulubionymi dodatkami (dżemem, konfiturami, twarożkiem, kremem orzechowym) oraz napełniając ich wnętrze owocami.