Pierś z kurczaka szybko smażę i podaję z makaronem i aksamitnym sosem. To danie lubi cała rodzina
Pierś z kurczaka to delikatne mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia i smażenia. Tę drugą wersję podaję ostatnio z makaronem i aksamitnym sosem. Muszę przyznać, że to bardzo smaczne połączenie i danie to robi się naprawdę szybko.
Jak przyrządzić pierś z kurczaka do makaronu?
Pierś z kurczaka do makaronu można upiec lub usmażyć. Jeśli chodzi o przyrządzanie na patelni, pierś z kurczaka można usmażyć w całości lub pokrojoną na kawałki. Ten pierwszy sposób jest w sumie szybszy i zapewnia większą soczystość mięsa. Mięso należy pokroić w plastry dopiero po usmażeniu, a tak naprawdę już na talerzu. Wtedy danie będzie się prezentowało bardzo apetycznie. Oczywiście pierś z kurczaka możecie też pokroić w paski lub kostkę, przyprawić i obsmażyć na patelni.
Jak przygotować pierś z kurczaka z sosem i makaronem?
Przygotowanie tego dania obiadowego rozpoczynam od nastawienia makaronu. W czasie, gdy się gotuje, przyrządzam pierś z kurczaka i aksamitny sos. Tak naprawdę robi się je szybko, a dzięki takiemu rozplanowaniu prac, wszystkie elementy dania są gotowe w tym samym czasie.
Przepis: Kurczak z makaronem w aksamitnym sosie
Pierś z kurczaka podana z makaronem i aksamitnym sosem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 540 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze, nieduże piersi z kurczaka
- czosnek granulowany
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 400 g makaronu, np. wstążki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g startego sera
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej łyżkę soli, wsyp makaron, zamieszaj. Gotuj na niedużym ogniu wg zaleceń producenta. Makaron odcedź, pozostawiając trochę wody z gotowania.
- Przygotowanie sosuZąbki czosnku obierz, posiekaj, chwilę przesmaż na maśle. Dodaj śmietankę i całość chwilę gotuj. Dodaj starty ser, podgrzewaj, aż ser się roztopi. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Smażenie mięsaPierś z kurczaka opłucz, osusz. Oprósz solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Na patelni rozgrzej olej, połóż piersi z kurczaka i zrumień je ze wszystkich stron. Smaż je na niedużym ogniu ok. 5 minut.
- Serwowanie daniaMakaron rozłóż na talerze. Na każdą porcję połóż usmażoną pierś z kurczaka. Całość polej sosem, posyp posiekaną natką pietruszki.
Inne sosy pasujące do piersi z kurczaka i makaronu
Do piersi z kurczaka serwowanej z makaronem zwykle przyrządzam sos śmietanowo-serowy. Jest aksamitny i dość neutralny w smaku, a moja rodzina za nim przepada. Jednak to nie jedyna opcja, jeśli chodzi o sos do kurczaka i makaronu. Możecie bowiem do nich podać np. sos cytrynowy przygotowany na bazie śmietanki albo sos ziołowy czy ziołowo-czosnkowy.