Do ciasta ziemniaczanego dodaję 2 proste składniki. Placki nie ciemnieją i wychodzą złociste

Dodano:
Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Alesia.Bierliezova
Placki ziemniaczane często przyrządzamy je, jako danie awaryjne. To dlatego, że robi się je prosto, szybko i z tanich składników. Czasami jednak nie wychodzą tak apetyczne, jak byśmy tego chcieli. Ja mam prosty sposób na to, by nie ciemniały.

Placki ziemniaczane robi się prosto i szybko. Wystarczy tylko zetrzeć ziemniaki, wymieszać je z kilkoma dodatkami i usmażyć placki. Czasem jednak, gdy nie wykonamy wszystkich czynności zbyt szybko, dochodzi do ciemnienia masy ziemniaczanej. To naturalny proces, który nie jest dla nas szkodliwy, jednak pogarsza wygląd dania. Jak mu zapobiec?

Dlaczego ciasto na placki ziemniaczane ciemnieje?

Ciemnienie ciasta na placki ziemniaczane wynika z naturalnych właściwości ziemniaków. Zawierają one enzym, który reaguje z powietrzem, a dokładniej z tlenem w nim zawartym. W wyniku tej reakcji ciemnieją ziemniaki i ciasto ziemniaczane. Reakcja ta zostaje zapoczątkowana już w czasie obierania bulw, a gdy je ścieramy, zwiększa się ich powierzchnia kontaktu z tlenem i ciemnienie szybko postępuje.

By zapobiec ciemnieniu masy ziemniaczanej, trzeba ograniczyć jej kontakt z powietrzem. Można więc starte ziemniaki szybko posypać warstwą mąki. Dobrym sposobem jest też dodanie do masy ziemniaczanej kwaśnego składnika, który również powstrzyma niekorzystną reakcję. Może to być np. odrobina soku z cytryny lub kwaśnej śmietany.

Jak zrobić złociste placki ziemniaczane?

By placki ziemniaczane były złociste i apetyczne, nie należy przetrzymywać zbyt długo obranych, ani startych ziemniaków. Ja obrane ziemniaki od razu wkładam do zimnej wody, co ogranicza ich ciemnienie. Potem, gdy mam już starte warzywo, posypuję je cienką warstwą mąki. Do ciasta dodaję również 1-2 łyżki kwaśnej śmietany oraz porządną szczyptę kurkumy i pieprzu. Śmietana ogranicza ciemnienie ziemniaków, a kurkuma pięknie zabarwia ciasto. W połączeniu z pieprzem, doskonale też wpływa na pracę serca i układu pokarmowego.

Przepis: Złociste placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z dodatkiem kwaśnej śmietany i kurkumy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • duża szczypta kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Umieść je na sicie, zawieś nad miską, odciśnij nadmiar płynu. Do ziemniaków zetrzyj cebulę, całość posyp mąką. Dodaj jajko, śmietanę, kurkumę, pieprz i sporo soli. Wymieszaj ciasto.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszcz. Smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony, aż się ładnie zrumienią. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane doskonale smakują podane ze śmietaną i cukrem, ale można je też podać z wytrawnymi dodatkami. Doskonale sprawdzi się tu sos z jogurtu naturalnego, czosnku i ziół, a także ciepły sos pieczarkowy czy sos pomidorowy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...