To tanie danie zwykle robię na poniedziałkowy obiad. Wykorzystuję to, co zostało po weekendzie

Dodano:
Krokiety z mięsem Źródło: Shutterstock / robert6666
Dzień powszedni tym się różni od weekendu, że nie mam czasu na gotowanie. Dlatego w poniedziałek najczęściej sięgam po to, co zostało mi z soboty i niedzieli. Czasem przyrządzam z tych resztek zupełnie nowe, pyszne danie.

W moim domu na niedzielne śniadanie zwykle są naleśniki, a na obiad rosół. Część naleśników często mi zostaje, podobnie, jak mięso z rosołu, którego nikt nie chce jeść. Dlatego w poniedziałek często przerabiam je na zupełnie nową potrawę. Przyrządzam więc krokiety, które są pyszne i pożywne dzięki mięsnemu farszowi. Cała rodzina się nimi zajada.

Jak przygotować mięso do krokietów?

Do krokietów najlepiej jest wykorzystać mięso gotowane lub pieczone. Wystarczy je przepuścić przez maszynkę do mielenia, lekko zblendować lub drobno posiekać. Potem pozostaje tylko wymieszać je z jajkiem, doprawić i farsz do krokietów jest gotowy. Krokiety z takim farszem wystarczy tylko obsmażyć, by całość nabrała odpowiedniej temperatury i chrupkości.

Jak zrobić krokiety z mięsnym farszem?

Gdy ma się gotowe, usmażone naleśniki oraz ugotowane mięso, przyrządzenie krokietów nie zajmuje wiele czasu. Ja w sumie przyrządzam krokiety tylko w takiej sytuacji, bo przyznam szczerze, że nie chce mi się specjalnie gotować mięsa do krokietów, a także smażyć do nich naleśników.

Przepis: Krokiety naleśnikowe z mięsem

Krokiety z naleśników i gotowanego mięsa z rosołu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 8 naleśników
  • 400 g gotowanego mięsa, np. wołowego, drobiowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuMięso oczyść ze skóry i kości, pokrój na kawałki, przepuść przez maszynkę do mielenia lub lekko zblenduj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przestudź. Cebulę dodaj do mięsa razem z jajkiem, wymieszaj, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  2. Formowanie i smażenie krokietówKażdy naleśnik posmaruj farszem. Uformuj krokiety. Każdy panieruj w rozkłóconym jajku, a potem w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym oleju, aż krokiety będą złociste i chrupiące.

Czy trzeba panierować krokiety?

Krokiety z naleśników zwykle kojarzą się z chrupiącą panierką. Obtacza się je bowiem w jajku i w tartej bułce, dzięki czemu po usmażeniu powstaje przyjemnie chrupiąca skórka. Niestety zawiera sporo tłuszczu, dlatego proponuję zrezygnować z panierowania krokietów. Uformowane i usmażone bez panierki krokiety też będą smaczne i chrupiące. Trzeba je tylko smażyć na średnim ogniu, by zbytnio nie stwardniały i się nie przypaliły.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...