Podsmażam polędwiczkę i duszę ją z pełnym smaku dodatkiem. Danie rozpływa się w ustach
Po polędwiczkę wieprzową sięgam nieco rzadziej niż po pierś z kurczaka, bo jest droższa. Trzeba jednak przyznać, że to mięso warte jest swojej ceny. Zwłaszcza jeśli odpowiednio się je przyrządzi. Tu warto zwrócić uwagę na pełne smaku dodatki i czas przyrządzania – nie może być zbyt długi. Dzięki temu potrawa wyjdzie miękka i dosłownie będzie się rozpływać w ustach.
Jak przygotować polędwiczkę wieprzową, by wyszła miękka?
Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które nie lubi zbyt długiej obróbki kulinarnej. Łatwo bowiem wysycha i robi się twarde. Trzeba więc odpowiednio utrafić w czas i temperaturę. Dobrym sposobem jej przyrządzania jest obsmażenie i podduszenie lub dopieczenie. Po obsmażeniu mięso wystarczy dusić lub piec 15 minut na niedużym ogniu. W tym czasie zdąży zmięknąć, ale nie wyschnie, dzięki czemu będzie smaczne.
Jak zrobić polędwiczkę duszoną z pieczarkami?
By polędwiczka duszona z pieczarkami wyszła smaczna i soczysta, najpierw należy podsmażyć pieczarki. Gdy się zrumienią, należy je zdjąć z patelni i obsmażyć na niej plastry polędwiczki. Potem składniki dusimy razem w sosie śmietanowym. Smaki mięsa i grzybów doskonale się w nim przenikają i całość wychodzi kremowa i pyszna.
Przepis: Polędwiczka duszona w sosie z pieczarkami
Polędwiczka duszona w sosie śmietanowym z pieczarkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 550 w każdej porcji
Składniki
- 600 g polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cebuli
- 1 łyżka masła
- 300 g pieczarek
- 250 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż, oprósz solą i pieprzem, podduś. Dodaj śmietankę, duś 10 minut.
- Podsmażanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem, pokrój w plasterki. Zrumień na oleju.
- Duszenie polędwiczekDo gotującego się sosu włóż polędwiczki. Duś je na małym ogniu ok. 10 minut, aż mięso zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekaną natką.
Co podać do polędwiczki duszonej z pieczarkami?
Polędwiczka duszona z pieczarkami moim zdaniem najlepiej smakuje podana z ryżem. Jednak można ją też zaserwować z gotowanymi ziemniakami lub kaszą jęczmienną. Dobrze też będzie smakować w towarzystwie klusek śląskich. Dopełnieniem tego dania może być np. surówka z kapusty pekińskiej czy porcja zielonej sałaty z dodatkami.