Z kapusty pekińskiej i piersi kurczaka robię pyszną kolację. Ta sałatka nie tuczy

Dodano:
Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Elena Pyatkova
Sałatki to proste potrawy, które doskonale sprawdzają się o różnych porach dnia. Również wieczorem, na kolację. Dziś proponuję sałatkę na bazie kapusty pekińskiej i kurczaka. Dzięki temu połączeniu jest lekka i pożywna zarazem.

Kapusta pekińska kusi delikatnością i chrupkością, a także przystępną ceną. Na dodatek idealnie nadaje się na sałatki. Może stanowić ich bazę, bo to doskonały, lekki wypełniacz, a poza tym bardzo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Ja zwykle łączę ją z innymi warzywami i kurczakiem. Smakuje znakomicie i wcale nie tuczy.

Wartość odżywcza kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska to niskokaloryczne warzywo. 100 g dostarcza tylko ok. 15 kcal. Stanowi bardzo dobre źródło błonnika, a także witaminy C, A i K. Poza tym znajdziemy w niej też kwas foliowy, wapń i potas. Kapusta ta jest również bogata w substancje bioaktywne. Działają one przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych i chorób serca. Co ciekawe, najwięcej tych składników zawierają zielone liście.

Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej i kurczaka?

Sałatkę z kapusty pekińskiej i kurczaka robi się naprawdę szybko. To dlatego, że kapustę tę łatwo się szatkuje i jest „napuszona”. Dzięki temu salaterka szybko się nią zapełnia. Jeśli chodzi o kurczaka, to sięgam po filet z piersi, który z kolei nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Potem pozostanie dodać do sałatki jeszcze kilka dodatków smakowych i całość będzie gotowa do schrupania.

Przepis: Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka

Lekka i pożywna sałatka z kapusty pekińskiej i fileta z piersi kurczaka

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej
  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie filetaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz. Oprósz go solą i pieprzem. Połóż na rozgrzanej patelni z olejem, smaż po ok. 3 minuty z każdej strony. Mięso zdejmij z patelni, wystudź, pokrój w kostkę.
  2. Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, poszatkuj. Ogórek umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż na połowę, pokój w półplasterki. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  3. Łączenie składnikówDo kapusty pekińskiej dodaj kawałki kurczaka, a także ogórek i kukurydzę. Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę, wymieszaj.

Sałatka z kapusty pekińskiej – wskazówki

Kapusta pekińska jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Poza tym dość długo zachowuje świeżość, więc można ją trzymać w domowych zapasach.

  • Sałatki z kapusty pekińskiej lepiej nie solić za wcześnie, bo puści dużo soku i straci chrupkość.
  • Do sałatki z kapusty pekińskiej będą też pasowały inne dodatki, np.: pomidor, papryka, ogórek kiszony.
  • Poza tym warto do niej dodać posiekaną zieleninę, np. natkę pietruszki, koperek, bazylię.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...