Podsmażam schab i dorzucam dwa dodatki. Tak pysznego mięsa z patelni jeszcze nie jedliście
Ze schabu najczęściej przyrządzamy kotlety panierowane. Słynne schabowe rzeczywiście są bardzo smaczne, jednak ze względu na panierkę, dość kaloryczne. Dlatego często rezygnuję z panierowania tego mięsa, na rzecz duszenia go z dwoma pysznymi składnikami. Dodają mięsu smaku, soczystości i niepowtarzalnego aromatu.
Jak smażyć schab, by nie był suchy?
Schab wieprzowy zawiera sporo niewidocznego tłuszczu. Mimo to często wychodzi zbyt suchy. By temu zapobiec, przy smażeniu schabu warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Po pierwsze mięso przeznaczone do smażenia powinno być ocieplone do temperatury pokojowej. Położenie na gorącej patelni bardzo zimnego schabu kończy się gwałtownym skurczem włókien mięśniowych i w rezultacie twardym kotletem. Aby schab zachował jak najwięcej soków, przed smażeniem warto go obtoczyć w mące. Po zrumienieniu plastrów mięsa, warto zmniejszyć ogień i poddusić je przez kilka minut.
Jak zrobić schab z brzoskwiniami i tymiankiem?
Schab z patelni z brzoskwiniami i tymiankiem to prosty sposób na odmienienie smaku tego mięsa. Połączenie to zwiększa soczystość potrawy, ale też dodaje jej ciekawego, owocowo-ziołowego smaku. Co ważne, do potrawy można wykorzystać brzoskwinie z puszki, więc tę potrawę można przyrządzać przez cały rok.
Przepis: Schab z brzoskwiniami i tymiankiem
Schab z patelni z brzoskwiniami i tymiankiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 ząbek czosnku
- świeży lub suszony tymianek
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obsmażanie schabuPlastry mięsa oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, połóż plastry schabu i zrumień je z dwóch stron.
- Duszenie mięsaDo obsmażonego mięsa dodaj masło, posiekany ząbek czosnku i gałązki tymianku. Całość chwilę przesmaż. Dodaj połówki brzoskwiń z puszki i kilka łyżek syropu. Mięso duś na małym ogniu 5-10 minut, aż zrobi się miękkie. Dopraw do smaku.
Inne smaczne dodatki do smażonego schabu
Zamiast brzoskwiń z puszki do schabu można dodać inne owoce. Jesienią dobrze tu sprawdzą się jabłka i gruszki. Możecie też sięgnąć po śliwki mrożone lub suszone, które również doskonale komponują się z tym mięsem. Tymianek możecie zaś zastąpić rozmarynem. Zioło to również dobrze pasuje do wieprzowiny i ma mnóstwo aromatu.