Ulubione warzywa obtaczam w tym płynie i zapiekam. To danie kochają u mnie nawet mięsożercy
Aromatyczne warzywa z chrupiącą skórką to hit w moim domu. Przygotowuję tę potrawę z sezonowych składników oraz z dodatkiem oliwy z oliwek, różnych ziół i przypraw, dzięki czemu smak potrawy nigdy się nie nudzi. Zapraszam po przepis na banalnie prostą w przygotowaniu „zapiekankę” z warzyw. To genialny pomysł na danie obiadowe, ciepłą kolację bądź przekąskę.
Jakie warzywa nadają się do zapiekania?
Do zapiekania nadaje się większość warzyw. Najlepiej łączyć ze sobą produkty, które są gotowe w podobnym czasie, dzięki czemu część składników potrawy nie będzie rozgotowana. Możesz również twardsze warzywa obgotować przed pieczeniem lub dołożyć do „zapiekanki” na krótko przed zakończeniem pieczenia produkty wymagające jedynie kilkuminutowej obróbki termicznej.
W swoim daniu uwzględniłem m.in. ziemniaki, paprykę i marchewkę oraz pikantne przyprawy, które doskonale komponują się z łagodnym smakiem tych warzyw. Smak potrawy możesz wzbogacić, dodając do niej m.in. seler naciowy, cukinię, bakłażana, pokrojone na plastry kolby kukurydzy, bataty (czyli słodkie ziemniaki), brukselkę oraz pokrojoną w dużą kostkę kapustę białą, czerwoną lub włoską. Oczywiście warzywa z piekarnika możesz przyrządzać w różnych wersjach smakowych, np. na słodko z miodem, z dużą ilością świeżych lub suszonych ziół, a także z dodatkiem orientalnych przypraw.
Jak zrobić warzywa z piekarnika?
Przygotowanie warzyw z piekarnika nie jest trudne i pracochłonne. Wystarczy poświęcić krótką chwilę na mycie, obieranie i krojenie warzyw, wymieszać je z oliwą z oliwek (opcjonalnie z odpornym na działanie wysokiej temperatury olejem lub klarowanym masłem), przyprawić i upiec do miękkości.
Porada: jeżeli chcesz skrócić czas pieczenia, to możesz podgotować całe ziemniaki w osolonym wrzątku, pokroić w ćwiartki i wymieszać je z pozostałymi składnikami. Do pieczenia najlepsze są ziemniaki o niskiej zawartości skrobi np. odmiany Irga, Lord, Avanti.
Przepis: Warzywa z piekarnika
Z przygotowaniem pieczonych warzyw poradzi sobie każdy, a efekt zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. To samodzielne danie i pyszny dodatek do dań mięsnych.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 8 małych ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 1 duża papryka
- 1 mały brokuł
- 10 cm białej części pora
- 6 średnich pieczarek
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2/3 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu lub pieprzu kolorowego grubo mielonego
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówZiemniaki i marchewkę obierz, umyj, osusz. Pokrój ziemniaki na plastry o grubości około 1 cm lub w ósemki, a marchewkę w plasterki lub półplasterki o podobnej grubości. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę lub grube paski. Brokuł umyj, osusz i podziel na różyczki. Białą część pora przekrój wzdłuż, opłucz, osusz i pokrój w grube półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj lub pokrój na plasterki. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój nóżki oraz kapelusze grzybów w dużą kostkę.
- Przygotowanie do pieczenia i przyprawianieDo naczynia żaroodpornego przełóż pokrojone ziemniaki, marchewkę, paprykę, pieczarki, pora, cebulę i czosnek. Polej warzywa oliwą, oprósz solą i posyp tymiankiem, pieprzem ziołowym, ostrą papryką. Kolorowy pieprz ziarnisty rozgnieć w moździerzu lub rozdrobnij wałkiem i dodaj do warzyw. Wymieszaj składniki łyżką lub przykryj naczynie do zapiekania pokrywką i kilka razy energicznie potrząśnij.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw naczynie z warzywami. Piecz 25 minut pod przykryciem, a następnie wymieszaj składniki i dodaj brokuły. Piecz bez przykrycia do miękkości wszystkich warzyw – około 20 minut.
Wskazówka: jeżeli chcesz przygotować potrawę z młodych warzyw, to możesz zrezygnować z ich obierania, ale pamiętaj, żeby starannie wyszorować skórkę miękką szczoteczką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej.
Jak podawać warzywa z piekarnika?
Warzywa z piekarnika podawaj gorące. Przed podaniem możesz udekorować potrawę posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub cebulką dymką oraz skropić aromatyzowaną oliwą. Pieczone warzywa możesz podawać też z różnymi sosami np. sosem winegret, miodowo-musztardowym, ziołowym lub czosnkowym.
Opcjonalne dodatki do warzyw z piekarnika
Jeżeli nie stosujesz diety bezmięsnej, to idealnym dodatkiem do pieczonych warzyw będą m.in.: obsmażone pałki lub podudzia z kurczaka, pokrojona w kostkę i obsmażona pierś z kurczaka, a nawet kiełbasa lub boczek. Do pieczonych warzyw możesz również dodać gotowane mięso z rosołu/wywaru na zupę, resztki pieczeni lub klopsiki z mięsa mielonego.