Ta zdrowa sałatka z awokado smakuje rewelacyjnie. Robię ją ekspresowo z prostych składników
Sekretem tej sałatki jest połączenie kremowego awokado i wędzonej piersi z kurczaka. Takie mięso zawiera aż 30 g białka w jednej porcji (porcja to 100 g), dlatego po ten przepis mogą śmiało sięgać osoby na dietach wysokobiałkowych i niskowęglowodanowych. Nie bez powodu mówi się też o tej sałatce z awokado – keto sałatka. Dzięki awokado sałatka jest także źródłem zdrowych tłuszczów.
Jak zrobić sałatkę z awokado i kurczaka?
Ta prosta keto sałatka to same pyszne i zdrowe składniki. My proponujemy, aby dodać do niej wędzoną pierś z kurczaka, ale może to być również wędzone udko, a w wersji mniej kalorycznej, także mięso z kurczaka gotowane.
Tak naprawdę wystarczy pokroić wszystkie składniki, wymieszać, skropić odrobiną dobrej oliwy oraz sokiem z cytryny i pyszne, kolorowe i zdrowe danie jest gotowe. Wszystko zajmie ci nie więcej, niż 10 minut.
Przepis: Sałatka z awokado i kurczaka
Szybka i zdrowa sałatka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 730 w każdej porcji
Składniki
- 2 awokado
- 1 wędzona pierś z kurczaka
- 2 kawałki selera naciowego
- 1 jabłko
- 1 pęczek pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój awokado, jabłko, selera naciowego. Posiekaj pietruszkę.
- Robienie sałatkiWymieszaj składniki, dodaj oliwę, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Sałatkę można jeść samodzielnie, bez żadnych dodatków, w takiej wersji jest najzdrowsza. Ale możesz podać do niej również kromkę dobrego pieczywa, grzanki czosnkowe albo zawinąć sałatkę w placek tortilli.
Inne pomysły na keto sałatkę z awokado i kurczakiem
Skład sałatki możesz modyfikować w zależności od potrzeb i własnych upodobań. Zamiast oliwy możesz dodać do niej majonez, wówczas sałatka będzie bardziej zawiesista i jeszcze bardziej sycąca.
Do sałatki można dodać także jajka lub ser mozzarella. Pasują tu także inne warzywa, np. kolorowa papryka, zielone liście szpinaku baby, roszponka, rukola, starta lub pokrojona w cienkie paski marchewka, pomidorki koktajlowe czy świeży ogórek. Oprócz jabłka do sałatki możesz także dorzucić garść czerwonych pestek granatu albo wyfiletowane (obrane z białych błonek) kawałki pomarańczy lub mandarynek. Gotową sałatkę można posypać posiekanymi orzechami lub nasionami sezamu.