Biorę ziemniaki i dwa tanie dodatki. Mój pomysł na sycącą sałatkę pokochała cała rodzina

Dodano:
Sałatka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Slawomir Fajer
Pewnie każdy może się pochwalić potrawą, którą wymyślił na poczekaniu, a wyszła znakomita. U mnie tak było z sałatką ziemniaczaną, którą pierwszy raz zrobiłam kilka lat temu z ziemniaków, które zostały z obiadu. I robię ją do dziś, bo wszystkim smakuje.

Nie ma, jak dobre pomysły na potrawy za grosze. Za tyle właśnie przygotujecie sycącą sałatkę ziemniaczaną. Dorzuca się do niej tylko kilka składników, które w zasadzie pełnią funkcję przyprawy i ozdobnego dodatku. A całość smakuje znakomicie i świetnie syci. Taką sałatkę można zjeść na kolację, przekąskę lub zabrać na lunch do pracy.

Jak ugotować ziemniaki do sałatki?

Sałatkę ziemniaczaną robię zwykle wtedy, gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu. Nie muszę ich więc specjalnie gotować. Jeśli jednak nie macie takich ziemniaków, a chcecie przyrządzić sałatkę, musicie je ugotować. Ziemniaki najlepiej jest gotować w mundurkach, dzięki czemu zachowują więcej cennych składników i mają przyjemną konsystencję. Można też jednak ugotować obrane bulwy, co skróci czas obróbki kulinarnej. Ugotowanych ziemniaków nie osuszamy, a tylko odcedzamy. Potem trzeba je wystudzić i pokroić w talarki.

Jak zrobić prostą sałatkę ziemniaczaną?

Gdy macie ugotowane ziemniaki, przygotowanie z nich sałatki zajmie góra 10 minut. Ziemniaki wystarczy tylko pokroić w talarki, a potem posypać rozdrobnionymi dodatkami, przyprawić i skropić oliwą. Mieszając sałatkę trzeba robić to ostrożnie, by nie rozdrobnić zbytnio talarków.

Przepis: Prosta sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana z dodatkiem cebuli i natki pietruszki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebulka czerwona
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj w mundurkach. Ostudź je, obierz, pokrój w talarki.
  2. Siekanie dodatkówCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  3. Wykańczanie sałatkiZiemniaki umieść w salaterce, posyp cebulą i natką. Oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą.

Czym można wzbogacić sałatkę ziemniaczaną?

Jeśli chcecie przygotować bogatszą wersję sałatki ziemniaczanej, możecie dodać do niej np.: tuńczyka z puszki, ugotowane na twardo jajka, oliwki, ogórek kiszony, pomidor, kapary, anchois. Dobrze też będą pasować cienkie plasterki salami czy paski żółtego sera. Za sprawą tych dodatków sałatka zyska na smaku i wartości odżywczej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...