Na rodzinne przyjęcie w domu zrobiłam te roladki. Mało przy nich pracy, a smakowały każdemu

Dodano:
Roladki z piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / Trudy Wilkerson
Pierś z kurczaka to mięso, które sprawdzi się na co dzień i od święta. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób się je przyrządzi. Ostatnio nadziałam je prostym farszem, zalałam sosem i upiekłam. Rodzina zachwycała się tym obiadem.

Roladki to elegancka forma różnych potraw. Da się je przygotować z mięs, ryb, warzyw czy naleśników. Dzięki pięknemu wyglądowi, można je podać na uroczystym obiedzie czy kolacji. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by te same potrawy pojawiły się na naszym stole w środku tygodnia. W sumie mało przy nich pracy, a koszt jest niewielki.

Czym można nadziać roladki z piersi kurczaka?

Roladki z piersi kurczaka można nadziać różnymi farszami. Wszystko zależy od tego, na co akurat mamy ochotę, jakie składniki mamy pod ręką, czy jak kosztowne ma być to danie. Proste nadzienia do roladek można przygotować np. z sera feta i szpinaku czy szynki i żółtego sera. Bardziej wykwintnym farszem będzie połączenie suszonych pomidorów i mozzarelli, orzechów i sera pleśniowego czy jabłek i żurawiny.

Jak zrobić roladki z piersi kurczaka zapiekane w sosie?

Roladki z piersi kurczaka można przygotować z całej pojedynczej piersi lub z piersi przekrojonej na dwa płaty. To już kwestia wielkości fileta. Jeśli jest mały, można go naciąć z boku niemal do końca tak, by po rozłożeniu powstał jeden duży płat mięsa. Wtedy można będzie w nim umieścić sporo farszu. Nadziane płaty mięsa należy obwiązać nicią, by nie wypłynął farsz, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i upiec.

Przepis: Roladki drobiowe zapiekane w sosie

Roladki z piersi kurczaka z farszem pieczarkowo-serowym zapiekane w sosie śmietanowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 g sera żółtego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 pęczek szczypiorku
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je często mieszając. Oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje nadmiar płynu. Pieczarki wystudź, wymieszaj ze startym serem.
  2. Formowanie roladekPiersi z kurczaka opłucz, osusz. Każdą rozkrój na duży płat. Oprósz go czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa połóż 1/4 farszu, zwiń roladkę, obwiąż ją bawełnianą nicią.
  3. Przygotowanie sosu i pieczenieŚmietanę wymieszaj z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i curry. Połącz z posiekanym szczypiorkiem. Roladki ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej sosem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Sposoby wiązania roladek z kurczaka

Roladki z piersi kurczaka warto obwiązać nicią, by zachowały kształt. W czasie pieczenia mięso bowiem może się rozwinąć, a wtedy całość nie będzie wyglądała elegancko. Do obwiązania roladek najlepiej wykorzystać nić kuchenną lub białą, bawełnianą nić. Można też sięgnąć po wykałaczki. Przed podaniem mięsa nić należy usunąć. Wykałaczki można zostawić, bo w czasie ich wyjmowania można uszkodzić roladki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...