Problemy z trawieniem? Ten napój od dietetyka zmienia wszystko, a jest gotowy w 5 minut
Aby przygotować koktajl z przepisu od kolegi dietetyka, potrzebuję tylko prostych składników. Bazą napoju jest kefir bogaty w probiotyki, które pomagają w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej. Badania wykazują, że regularne spożywanie kefiru może poprawić trawienie, zmniejszyć zaparcia i wspomóc układ odpornościowy. Aby wzmocnić prozdrowotne działanie napoju dorzucam do niego suszone owoce i otręby.
Z owoców do mojego koktajlu trafiają suszone śliwki. Ten składnik zawiera sorbitol (wykazujący właściwości przeczyszczające) oraz nierozpuszczalny błonnik pokarmowy. Ten natomiast zwiększa objętość stolca i poprawia perystaltykę jelit. Jeśli chodzi o otręby, najczęściej stosuję pszenne (które czasami zastępuję owianymi). One również są bogate w nierozpuszczalny błonnik. W 100 gramach otrąb pszennych jest ok. 42,5 g tego składnika. Ponadto są źródłem błonnika rozpuszczalnego, który działa jak prebiotyk, wspierając rozwój korzystnych bakterii w jelitach.
Idealnym dodatkiem, którym posypuję wierzch koktajlu przed podaniem jest cynamon. Przyprawa ta znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Jednak jest też stosowana w medycynie tradycyjnej jako środek wspomagający trawienie, szczególnie w problemach żołądkowych, takich jak wzdęcia czy niestrawność.
Jak zrobić koktajl na trawienie?
Przygotowanie koktajlu zajmuj mi dosłownie 5 minut. 3 minuty poświęcam na przygotowanie składników, a 2 kolejne na ich połączenie i zmiksowanie.
Przepis: Koktajl z kefiru na trawienie
Regularne spożywanie takich składników może poprawić trawienie, zmniejszyć zaparcia i wspomóc zdrowie jelit.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 szklanka kefiru naturalnego
- 1/4 szklanki suszonych śliwek
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1/2 szklanki wody
Do posypania:
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Blendowanie składnikówSuszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia wlej kefir, wsyp otręby i posiekane śliwki. Wszystko dokładnie zblenduj, dolewając wodę w takiej ilości, aż uzyskasz pożądaną konsystencję koktajlu.
- SerwowanieKoktajl przelej do wysokiej szklanki i posyp wierzch cynamonem.
Koktajl wypij od razu, lub schłodź przez kilka minut w lodówce, jeśli wolisz zimny napój.
Co jeszcze dodać do koktajlu na trawienie?
Jeśli nie jesteś fanem suszonych śliwek, to możesz zastąpić je suszonymi figami, morelami lub daktylami. Ponadto koktajl możesz wzbogacić o łyżkę siemienia lnianego lub nasion chia.
Opcjonalnie dla poprawy smaku oraz dodatkowego wsparcia układu trawiennego możesz dodać łyżeczkę miodu. Działa on łagodząco na układ pokarmowy, w tym na błony śluzowe żołądka, co może pomóc w łagodzeniu objawów refluksu żołądkowego oraz w zapobieganiu podrażnieniom jelit. Jest również znany ze swoich właściwości prebiotycznych.