Tę jesienną surówkę robię raz-dwa, a wychodzi nam na zdrowie. Do kapusty pekińskiej dodaję proste składniki

Dodano:
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Przygotowując obiad dla rodziny, dbam, by podać porcję warzyw. Często jako bazę wybieram zdrową i tanią kapustę pekińską. Dziś podzielę się z wami moim przepisem na jesienną surówkę ze zdrowych składników.

Kapusta pekińska jest niskokaloryczna i wykazuje wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto włączyć ją do diety. To warzywo bogate w witaminy i minerały. Zawiera dużą ilość witamin K i C, kwasu foliowego, a także witamin z grupy B. Jest również źródłem błonnika, co wspiera trawienie i zdrowie jelit.

Dzięki zawartość witamin A i C oraz przeciwutleniaczy jedzenie kapusty pekińskiej może pomagać w ochronie przed stanami zapalnymi i uszkodzeniami oksydacyjnymi, które są związane z chorobami serca. Natomiast zawarty w warzywie potas wspomaga utrzymanie zdrowego ciśnienia krwi. Równie ważny jest dla mnie fakt, że niektóre badania mówią o właściwościach przeciwnowotworowych kapusty pekińskiej.

Po kapustę pekińską lubię sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ dzięki dużej zawartości witaminy C, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiegając infekcjom i przeziębieniom. Dlatego dzisiaj też podam rodzinie surówkę z poniższego przepisu. Smakuje świeżo, lekko i jest pełna witamin.

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej i zdrowych dodatków?

Do surówki na bazie kapusty pekińskiej dodaję jedynie marchewkę, jabłko, orzechy włoskie i pestki granatu. Wszystkie składniki mieszam z prostym dressingiem na bazie oliwy i soku z cytryny. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego również odrobinę miodu lub musztardy, bądź łyżeczkę octu jabłkowego. Wtedy sos będzie miał bardziej wyrazisty smak.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i zdrowych dodatków

Ten dodatek do obiadu jest zdrowy, smaczny i dobrze komponuje się z tradycyjnymi polskimi daniami.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 jabłka
  • 50 orzechów włoskich
  • 1/2 granata

Do dressingu:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników:Kapustę pekińską umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jabłko umyj, obierz (opcjonalnie) i pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na grubych oczkach. Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni, aby wydobyć ich aromat. Wydobądź nasiona z granatu.
  2. Przygotowanie dressingu:Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  3. WykonanieW dużej misce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Polej całość przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj.

Jak podawać surówkę z kapusty pekińskiej?

Surówkę możesz podać od razu lub schłodzić przez chwilę w lodówce przed zaserwowaniem, aby smaki się przegryzły. Ten warzywny dodatek idealnie pasuje do mięsnych dań serwowanych z ziemniakami lub kaszami. W moim domu to również zdrowa przekąska lub lekka kolacja.

Mój przepis możesz oczywiście modyfikować. Warto eksperymentować i wykorzystywać też inne składniki. Dobrze sprawdzą się na przykład rodzynki, pestki dyni lub nasiona słonecznika.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...