Złoty koktajl to prawdziwy pogromca przeziębień. Smakuje rewelacyjnie, a robi się go w kilka minut

Dodano:
Koktajl pomarańczowy z imbirem Źródło: Shutterstock / Irina Rostokina
Jest słodki, mocno waniliowy, a przy tym delikatnie ostry dzięki zdrowym dodatkom. Można go pić rano na poprawę humoru i jako remedium na infekcje.

O tym koktajlu można powiedzieć, że jest prawdziwym, jesienno-zimowym hitem. Złoty koktajl jest słodki, sycący, a jednocześnie pobudzający ostrością imbiru i dodatkiem skórki z pomarańczy. Do tego jeszcze kurkuma, która nie bez powodu jest dodawana do napojów czy bulionów, aby wesprzeć organizm w walce z infekcjami.

Jak zrobić złoty koktajl pomarańczowy z imbirem i kurkumą?

Bazą tego koktajlu jest waniliowy jogurt skyr. Dodaje smaku, słodyczy, ale ważna jest też tu zawartość tłuszczu, który sprawia, że dobroczynne składniki kurkumy lepiej się rozpuszczą. Ilość świeżego imbiru dostosuj do swoich preferencji. Imbir również wzmacnia przeciwprzeziębieniowe działanie koktajlu, jednak ze względu na ostry smak, można na początek dać go odrobinę mniej, niż w przepisie i sprawdzić, czy taka intensywność będzie właściwa.

Przepis: Koktajl pomarańczowy z imbirem

Jest kremowy, sycący i zdrowy.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
166

Składniki

  • 200 ml waniliowego skyru
  • 1 płaska łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka tartego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania

  1. Robienie koktajluZmiksuj wszystkie składniki na gładko.
  2. Serwowanie koktajluNapój możesz podawać udekorowany plasterkiem pomarańczy i kawałkami skórki pomarańczowej.

Koktajl można zrobić również w wersji bezcukrowej. Weź wówczas naturalny skyr i dodaj do niego ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii.

Jak działa kurkuma?

Ważnym składnikiem złotego koktajlu jest kurkuma. Warto wiedzieć, że to nie tylko przyprawa, która nadaje potrawom i napojom ładny, żółty kolor i charakterystyczny posmak. Jej najważniejszym atutem jest jej udowodnione działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Wszystko za sprawą kurkuminy, która nadaje przyprawie intensywny żółto-pomarańczowy kolor. Ale nie tylko kurkuminie kurkuma zawdzięcza swoje właściwości – przyprawa ma blisko 250 różnych aktywnych związków.

Kurkuma jest także ceniona za zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Wspiera trawienie, ma właściwości żółciopędne, co przekłada się na lepszy metabolizm tłuszczów i pomaga w trawieniu ciężkostrawnych dań. Jest także zalecana jako pomoc przy zgadze i wzdęciach.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...