Ta przekąska kusi wyglądem i wcale nie tuczy. Zrobisz ją z samych zdrowych składników

Dodano:
Buraczane roladki Źródło: Shutterstock / Jana Eviakova
Te roladki wyglądają, jak kolorowe naleśniki, a nie zawierają grama mąki. Robię je z samych wartościowych składników i jem bez wyrzutów sumienia, bo od tej przekąski naprawdę trudno przytyć.

Mam dziś dla was przepis na przekąskę, którą można jeść bez wyrzutów sumienia. Nie zawiera bowiem nadmiaru kalorii, ani niezdrowych tłuszczów czy cukru. A robi się ją całkiem prosto. Wystarczy tylko ugotować buraki, a potem praca idzie rach-ciach. Takie roladki polecam wszystkim osobom dbającym o szczupłą linię i chcącym się zdrowo odżywiać.

Wartość odżywcza buraków

Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw. Przede wszystkim są zasobne w barwniki, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także wspomagają detoksykację organizmu. Zawierają też sporo kwasu foliowego, który jest istotny dla układu nerwowego i kobiet w ciąży. Jeśli zaś chodzi o składniki mineralne, to w burakach znajdziemy sporo: potasu – reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę serca, magnezu – korzystnie wpływa na mięśnie i układ nerwowy, żelaza – wspiera produkcję czerwonych krwinek. Warzywo to zawiera też dużo błonnika, który reguluje przemianę materii.

Jak zrobić pożywne roladki buraczane?

Przygotowanie roladek sprowadza się do usmażenia naleśników buraczanych. Robimy je z ugotowanych lub upieczonych buraków i kilku dodatków. Potem wystarczy je nadziać prostymi, smacznymi składnikami.

Przepis: Naleśniki buraczane

Naleśniki z buraków z farszem z sera koziego, szpinaku i orzechów

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
165 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie buraki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego lub mleka krowiego
  • 3 łyżki mąki pszennej lub kokosowej
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • 150 g kremowego twarożku
  • 100 g serka koziego
  • 50 g świeżych liści szpinaku
  • 4 łyżki orzechów laskowych
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy buraczanejBuraki ugotuj lub upiecz, wystudź, obierz. Pokrój je na kawałki, zblenduj na gładką masę. Dodaj jajka, mleczko kokosowe, mąkę i sól, wymieszaj.
  2. Smażenie naleśnikówPatelnię rozgrzej, posmaruj olejem. Smaż na niej cienkie naleśniki z masy buraczanej. Ostrożnie obracaj je na drugą stronę, bo są dość kruche.
  3. Formowanie roladekTwarożek rozmieszaj z serkiem kozim, dopraw solą i pieprzem. Mieszanką posmaruj naleśniki, posyp liśćmi szpinaku i orzechami, zwiń roladki.

Inne pomysły na farsz do roladek buraczanych

Farsz do buraczanych roladek zamiast z twarogu koziego, można zrobić też np. z twarogu sernikowego wymieszanego z chrzanem i koperkiem, ewentualnie z kremowego serka i wędzonego łososia albo z sera feta, czosnku i szpinaku. W charakterze nadzienia dobrze też sprawdzi się hummus i grillowane warzywa, np. cukinia, papryka, a także kawałki pieczonego kurczaka wymieszane z jogurtem greckim.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...