Z puszki fasoli i wyrazistych dodatków robię pożywną sałatkę. Pasuje na lunch i przekąskę

Dodano:
Sałatka z fasoli Źródło: Shutterstock / Nikolina Ivanova
Puszka fasoli to początek do wielu potraw. Głównie do sałatek, które można przygotować na wiele sposobów. Tym razem proponuję wam pełną smaku przekąskę z dodatkiem wyrazistych dodatków. Robi się ją szybko, a zjada z wielką przyjemnością.

Fasolę można ugotować samemu, jednak osoby zabiegane zazwyczaj zastępują ją fasolą z puszki. Smakuje podobnie, a żeby wykorzystać ją w potrawie, wystarczy otworzyć puszkę. Czy można prościej? Tym razem połączyłam białą fasolę z warzywnymi dodatkami o wyrazistym smaku. Muszę przyznać, że ta odsłona sałatki z fasoli warta jest uwagi.

Fasola z puszki czy ze słoika?

Gotową do użycia fasolę można obecnie kupić nie tylko w puszkach, ale też w słoikach. Czym się różnią obie fasolki? Jedna i druga jest ugotowana i zapasteryzowana. Fasolę z puszki często nazywa się konserwową, jednak nie zawsze zawiera konserwanty. Mimo wszystko wydaje się, że fasolka ze słoika jest lepszym wyborem. Zwłaszcza, jeśli puszka nie jest od środka powlekana specjalną powłoką. Wtedy bowiem składniki z puszki mogą migrować do warzywa. W przypadku fasoli w słoikach nie ma takiego niebezpieczeństwa, bo szkło to materiał neutralny, nie wchodzący w reakcję z produktami spożywczymi.

Jak zrobić wyrazistą sałatkę z fasoli?

Robiąc wyrazistą sałatkę z fasoli, łączę warzywo z puszki czy słoika z piklami i podsmażonym porem. Dodatki te mają charakterystyczny smak, co dobrze wpływa na dość neutralną fasolę.

Przepis: Wyrazista sałatka z fasoli

Sałatka z fasoli z puszki, pora i marynowanych warzyw

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1/2 pora (jasna część)
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 marynowany strąk papryki czerwonej
  • majeranek
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFasolkę przelej na sito, polej zimną wodą, dokładnie odcedź. Por oczyść, pokrój w talarki, podsmaż na oleju, aż lekko zmięknie i  delikatnie się zrumieni. Ogórki pokrój w talarki, a paprykę w paski.
  2. Łączenie składnikówDo fasolki dodaj por, ogórki i paprykę konserwową. Sałatkę dopraw do smaku majerankiem, octem, solą i pieprzem. Polej olejem, wymieszaj.

Czym warto doprawić sałatkę z fasoli?

Do sałatki z fasoli warto dodać zioła, które poprawią trawienie tego warzywa. Niektórzy mogą mieć bowiem po fasoli wzdęcia. Problem ten zostanie jednak zminimalizowany, gdy sałatkę doprawi się np. bazylią, oregano, majerankiem czy bazylią. Zawarte w nich olejki eteryczne poprawiają trawienie i złagodzą działanie fasoli na żołądek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...