Podsmażam ryż z warzywami i serwuję z pożywnym dodatkiem. Ten tani obiad smakuje, że palce lizać

Dodano:
Ryż z warzywami i jajkiem sadzonym Źródło: Shutterstock / Melandaaini
Jeśli macie ochotę na bezmięsny obiad, mam dla was świetną propozycję. Przygotujcie ryż smażony z warzywami. Podajcie go z pożywnym dodatkiem, a wszyscy z pewnością się nasycą. Przygotowanie potrawy jest szybkie, a składniki są tanie.

Bezmięsne dania obiadowe też mogą być pożywne. Należy je tylko odpowiednio skomponować, tak by dostarczyły nam różnych, cennych składników. Dlatego do ryżu smażonego z warzywami podaję zwykle białkowy dodatek typu ser, twaróg czy jajka. Dzięki niemu daniem naprawdę można się nasycić.

Jaki ryż jest najlepszy do smażenia?

Do smażenia najlepiej nadaje się ryż długoziarnisty, który ma sypką konsystencję i nie klei się. Można więc sięgnąć po klasyczny ryż biały, a także po ryż jaśminowy, czy basmati. Dobrze też sprawdzi się ryż parboiled, który jest mniej lepki niż ryż biały i trudniej go rozgotować. Szczególnie warto wykorzystać ryż, który został ugotowany poprzedniego dnia. Znacznie trudniej go rozgotować.

Jak zrobić ryż smażony z warzywami i sadzonym jajkiem?

Przygotowanie ryżu smażonego z warzywami zaczynam od podsmażenia cebuli i pozostałych warzyw. Do gorących dodaję ugotowany wcześniej ryż i całość przesmażam, często mieszając, tak by ryż się nie przypalił, ale dobrze podgrzał. Na koniec pozostaje usmażenie sadzonych jajek i podanie ich ze smażonym ryżem.

Przepis: Ryż smażony z warzywami

Ryż smażony z warzywami podany z jajkiem sadzonym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
305 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu lub 2/3 szklanki ryżu suchego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 20 cm pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g groszku mrożonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 limonki
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuJeśli nie masz wcześniej ugotowanego ryżu, surowy ryż opłucz, wsyp do garnka. Zalej go podwójną ilością wody, dodaj trochę soli i gotuj całość ok. 15 minut na małym ogniu. Ryż przemieszaj widelcem, wystudź.
  2. Smażenie warzywCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojony w krążki por i pokrojoną w paski paprykę. Całość smaż 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj do nich groszek i smaż całość jeszcze ok. 2 minuty.
  3. Dodawanie ryżuDo podsmażonych warzyw dodaj ryż i sos sojowy. Mieszając, smaż całość ok. 3 minuty, aż ryż będzie gorący. Potrawę skrop sokiem z limonki, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Smażenie jajek i serwowanie potrawyNa drugiej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Ostrożnie wybij na nią jajka i smaż je, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Oprósz solą i pieprzem. Jajko podaj z ryżem smażonym z warzywami.

Wskazówka: Jajko można też usmażyć razem z ryżem i warzywami. Wystarczy je wybić obok na patelnię, a gdy się lekko zetnie, wymieszać je z pozostałymi składnikami.

Jakie warzywa pasują do ryżu?

Do ryżu smażonego dodałam cebulę, paprykę, groszek i por. Warzywa te można jednak zmienić. Dobrze bowiem harmonizować będzie też: pokrojona w kostkę marchewka, cukinia, czosnek oraz pieczarki. Można też sięgnąć po suszone pomidory czy czarne oliwki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...