Kruche ciasto i słodką masę zamieniam w ciasteczka, które znikają w mgnieniu oka. Idealna przekąska na każdy dzień

Dodano:
Makowe ciasteczka Źródło: Shutterstock / Arieh
Wypieki z makiem kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia, choć po przepis na te ciasteczka makowe sięgam znacznie częściej. Są proste i robi się je szybko. Tę drugą cechę cenię sobie szczególnie, gdy mam napięty grafik świątecznych przygotowań.

Przygotowanie kruchych ciasteczek z makiem to w mojej rodzinie od dawna pielęgnowana tradycja. Pamiętam, jak przygotowywałem tę przekąskę z babcią i mamą, doskonale się przy tym bawiąc. Oczywiście, makowe ciasteczka idealnie sprawdzą się nie tylko jako świąteczna przekąska – możesz upiec je niezależnie od pory roku i okazji. Zawsze smakują wyśmienicie.

Jak przygotować makowe ciasteczka?

Na makowe ciasteczka przygotowuję kruche ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany i mielonych migdałów. Możesz również skorzystać z ulubionego przepisu na kruche ciasto. Makowe ciasteczka możesz również upiec, używając gotowego ciasta francuskiego. Wskazówki dotyczące przygotowania makowych ciasteczek z ciasta francuskiego znajdziesz pod przepisem.

Nadzienie robię z gotowej masy makowej, co znacząco ułatwia i przyspiesza pracę. Nadaje się zarówno gotowa masa makowa z bakaliami, jak i bez bakalii oraz masa z białego maku. Polecam sprawdzić skład gotowego produktu – im krótszy, tym smaczniejsza i zdrowsza będzie słodka przekąska. Możesz również przygotować domową masę makową. Wskazówka: jeśli zabraknie ci masy makowej, to możesz użyć słodkiego twarogu, masy czekoladowej, zblendowanych daktyli lub marmolady.

Porada: piekąc makowe ciasteczka dla osób dorosłych, polecam dodać do gotowej masy makowej rum, który wzbogaci jej smak.

Przepis: Makowe ciasteczka

Te pyszne ciasteczka to pyszny wypiek nie tylko na świąteczny stół.

Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
18 min.
Liczba porcji
35

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 250 g zimnego masła
  • 120 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie:

  • 850 g gotowej masy makowej

Do dekoracji:

  • cukier puder

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników ciastaMąkę pszenną tortową, krupczatkę i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj mielone migdały i wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i odmierz potrzebną ilość cukru.
  2. Robienie i chłodzenie ciastaDo mąki z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami dodaj żółtka, kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowy, cukier i masło. Ręcznie lub robotem wyrób jednolite ciasto. Z wyrobionego ciasta uformuj wałek, podziel go na pół i uformuj dwie kule. Owiń porcje ciasta folią spożywczą. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 30 minut. Porada: możesz przygotować kruche ciasto dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce.
  3. Przygotowanie nadzieniaPrzełóż masę makową do miski i wymieszaj. Możesz wzbogacić jej smak ulubionymi dodatkami np. wspomnianym wcześniej rumem, smażoną skórką pomarańczową i  orzechami.
  4. Wykonanie ciateczekSchłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-5 mm. Wykrawaj z ciasta niewielkie kółka np. foremką do ciastek. Wielkość makowych ciasteczek to kwestia gustu. Na kółkach ułóż porcję nadzienia. W trzech miejscach zlep brzegi ciasta, tworząc małe, trójkątne sakiewki.
  5. PieczenieWyłóż blaszki z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia. Ułóż na nich makowe ciasteczka, zachowując niewielkie odstępy. Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz makowe ciasteczka do zrumienienia – 15-18 minut. Gotowe ciasteczka pozostaw do ostygnięcia.

Makowe ciasteczka podawaj jako przekąskę. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem (opcjonalnie).

Jak przygotować makowe ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego?

Gdy nie mam wiele czasu, robię makowe ciasteczka z ciasta francuskiego. Do przygotowania dwóch blach słodkiej przekąski potrzebujesz 3 opakowania ciasta francuskiego. Pamiętaj, że ciasto francuskie przed pieczeniem powinno być mocno schłodzone. Przygotuj makowe ciasteczka zgodnie z powyższymi wskazówkami i posmaruj ciasto przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem.

Ciasto francuskie wymaga wyższej temperatury pieczenia – blachę z makowymi ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz do zrumienienia.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...