Wystarczy kurczak wędzony i trzy proste składniki. Tę pyszną sałatkę zrobisz w 10 minut
Ktoś może powiedzieć, że to nie jest sałatka, bo warzyw w niej praktycznie nie ma. Jednak wygląd dania przypomina sałatkę, a duża ilość szczypiorku dodaje lekkiej pikanterii i świeżości. Ta sałatka ma tylko cztery składniki, bo oprócz kurczaka wędzonego, to gotowane jajka, majonez i wspomniany szczypiorek.
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem wędzonym i jajkiem?
Prościej się nie da: aby zrobić tę sałatkę z kurczakiem wędzonym, wystarczy pokroić składniki i wymieszać z majonezem. Na koniec odrobina soli i pieprzu do smaku, i gotowe! Do zrobienia sałatki proponujemy wykorzystać pierś z kurczaka, ale może to być także wędzone udko lub mieszane kawałki.
Przepis: Sałatka z wędzonym kurczakiem
Pyszny pomysł na wędzonego kurczaka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 397 w każdej porcji
Składniki
- 2 wędzone piersi z kurczaka
- 4 jajka
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKurczaka i jajka pokrój na kawałki, szczypiorek posiekaj.
- Robienie sałatkiWymieszaj wszystkie składniki z majonezem, dopraw solą i pieprzem.
Sałatkę możesz jeść bez żadnych dodatków, możesz do niej podać dobre pieczywo lu chrupiące grzanki. Taka sałatka rewelacyjnie smakuje także jako farsz do tortilli czy placków naleśnikowych. W wersji imprezowej można ją ułożyć na przykład na liściach cykorii albo zrobić łódeczki z wydrążonych ogórków szklarniowych.
Inne pomysły na sałatkę z kurczakiem wędzonym
Jeśli masz ochotę dorzucić do tej sałatki więcej warzyw, to oczywiście do tego zachęcamy. Będzie tu pasować na przykład seler naciowy, kolorowa papryka czy kukurydza z puszki. Można też dorzucić kawałki ananasa. Jeśli potrzebujesz, aby sałatka była jeszcze bardziej sycąca, dodaj do przepisu torebkę ryżu (wówczas warto dać więcej majonezu). Pasuje tu również tarty lub pokrojony w kostkę żółty ser.
Do sałatki oprócz posiekanego szczypiorku można dorzucić inną zieleninę, pasuje tu natka pietruszki, ale też koperek czy świeża kolendra. Sałatkę warto udekorować kiełkami albo mikrolistkami.
Jeśli w sałatkach lubisz mieć chrupiący akcent, koniecznie posyp danie uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi albo pestkami słonecznika.