Z mięsa z rosołu i aromatycznego dodatku robię wyborny pasztet. Mamy go na tydzień do pieczywa

Dodano:
Pasztet z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Krzysztof Skalny
Po weekendzie często zostaje mi mięso i warzywa z rosołu oraz resztki pieczeni. Zazwyczaj przerabiam je na pasztet, który wzbogacam tylko aromatycznym składnikiem. Ja i moja rodzina uwielbiamy ten dodatek do pieczywa.

Fakt, że po weekendzie zostaje mi trochę mięsa i warzyw nie jest żadnym zmartwieniem. Ba, nawet się cieszę, że znowu przez tydzień będziemy mieć pyszny dodatek do pieczywa. Domowy pasztet smakuje bowiem doskonale i wiadomo, że składa się z samych naturalnych składników. Ja wzbogacam go tylko dodatkiem, o który zawsze prosi moja rodzina.

Czy trzeba dodawać wątróbkę do pasztetu?

Wątróbka drobiowa to popularny dodatek do pasztetów. Dodaje im bowiem aksamitności i charakterystycznego smaku. W moim domu jednak pasztet z dodatkiem wątróbki nie cieszy się wzięciem. Dzieciom nie odpowiada właśnie jej smak. Dlatego nie dokładam wątróbki do pasztetu, a i tak jest bardzo smaczny. Za sprawą jajek całość dobrze się trzyma, więc pasztet z powodzeniem nadaje się do krojenia.

Jak zrobić pasztet mięsno-warzywny z pieczarkami?

Na pasztet przeznaczam zwykle mięso i warzywa z rosołu. Często też kawałki mięsa pieczonego, które zostały z niedzielnego obiadu. Zwłaszcza gdy i tak nie wystarczy ich na poniedziałkowy obiad dla rodziny. Oprócz mięsa i warzyw, do pasztetu dorzucam też pieczarki. Podsmażone dodają potrawie wybornego aromatu i ciekawszej struktury, a moja rodzina za nimi przepada.

Przepis: Pasztet z pieczarkami

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu z dodatkiem pieczarek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
25
Liczba kalorii
55 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mięsa z rosołu, ewentualnie resztki pieczeni
  • 200 g warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie mięsa i warzywMięso oczyść z kości i chrząstek, pokrój na kawałki, umieść w misce. Dodaj pokrojone, ugotowane warzywa. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce tłuszczu, dodaj do mięsa i warzyw. Całość zblenduj na w miarę gładką masę.
  2. Podsmażanie pieczarekPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz. Wsyp pieczarki i często mieszając, smaż je kilka minut, by nieco zmiękły i lekko się zrumieniły.
  3. Mieszanie masyDo zblendowanej masy dodaj jajka, tartą bułkę i zmiażdżone ząbki czosnku. Masę wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem. Na końcu dodaj podsmażone pieczarki i całość wymieszaj.
  4. Pieczenie pasztetuWąską, podłużną formę wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę mięsno-warzywną, wyrównaj powierzchnię. Pasztet piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Inne dodatki do pasztetu

Do pasztetu mięsno-warzywnego pasują nie tylko pieczarki, ale też inne dodatki. Można go na przykład wzbogacić suszonymi grzybami leśnymi, oczywiście po uprzednim namoczeniu i ugotowaniu. Smak pasztetu doskonale podkreślą też oliwki czarne lub zielone oraz kapary. Jeśli zaś lubicie słodkie nuty, możecie dorzucić do pasztetu np.: rodzynki, suszone śliwki czy żurawinę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...