Prosta marynata i zdrowe mięso. Tyle mi wystarcza, by zrobić pyszne steki, za którymi szaleje moja rodzina
Jedne z ulubionych steków mojej rodziny robię z filetów z indyka. Zamarynowane wcześniej mięso najczęściej smażę ekspresowo na patelni, ale to wykwintne danie można również upiec w piekarniku lub na grillu. Takie drobiowe steki to doskonała alternatywa dla wołowiny i wieprzowiny. Mięso indycze z mojego przepisu wychodzi bardzo soczyste, ma ziołowy smak i rozpływa się w ustach.
Jak zrobić soczyste steki z piersi indyka?
Choć steki kojarzą się przede wszystkim z wołowiną, to ja polecam spróbować również tych z indyka, który jest niskokaloryczny, lekkostrawny, bogaty w białko i idealnie sprawdza się jako element zdrowej diety osób, które nie lubią lub nie mogą spożywać czerwonego mięsa. A dzięki odpowiedniej marynacie chudy drób zachwyca głębią smaku i nie wysycha w czasie obróbki termicznej.
Sekretem smaku steków z piersi indyka jest odpowiednio wybrane mięso. Na steki polecam wybrać ładny, gruby kawałek piersi z indyka polędwiczki z indyka. Zwróć uwagę, czy mięso jest jędrne i sprężyste, ma delikatny, niemal niewyczuwalny zapach i naturalny, różowy kolor.
Przepis: Steki z piersi indyka
Steki z indyka są pysznym, dietetycznym i zdrowym daniem. To szybki i doskonały mięsny dodatek do obiadu. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 4 godz.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 plastry piersi indyka o grubości 2-2,5 cm
Na marynatę:
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki octu winnego lub octu jabłkowego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki białej gorczycy
- 1/3 łyżeczki cząbru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
Dodatkowo:
- sól i pieprz do oprószenia mięsa przed obróbką termiczną
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaPierś indyka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plastry. Pamiętaj, że mięso należy kroić w poprzek włókien. Żeby lekko zmiękczyć mięso, polecam delikatnie uklepać je dłonią i uformować w zgrabne, podłużne lub okrągłe steki.
- MarynowanieW misce wymieszaj olej, ocet oraz zioła i przyprawy. Steki z piersi indyka natrzyj marynatą. Przełóż do miski lub innego pojemnika, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
- SmażenieWyjmij zamarynowane steki z piersi indyka z lodówki, ogrzej do temperatury pokojowej i oprósz z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzej z niewielką ilością oleju. Mięso smaż 4-5 minut z każdej strony.
Porada: zestaw ziół i przypraw, którego używam do marynowania tych steków, idealnie sprawdzi się również jako domowa przyprawa do innych dań z drobiu. Możesz przygotować więcej mieszanki przypraw, przełożyć ją do szczelnego słoiczka i dodawać np. do drobiowego gulaszu, roladek, kotletów z piersi indyka lub kurczaka, a także przygotowywanych na różne sposoby udek z kurczaka.
Wskazówka: jeśli chcesz upiec steki, to zamarynowane, ogrzane do temperatury pokojowej mięso przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika i piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Jak podawać steki z piersi indyka?
Gotowe steki z indyka powinny odpoczywać przed podaniem przez około 5 minut. Jeżeli obawiasz się, że mięso wystygnie, to przykryj je pokrywą naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane mięso możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Często serwuję je z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów, cebuli i rukoli. Sałatkę polewam lekkim sosem jogurtowym z dodatkiem świeżych ziół.
Inne warianty marynaty do steków z piersi indyka
Delikatny smak mięsa drobiowego podkreśli m.in.:
- marynata z oleju, musztardy Dijon oraz miodu;
- marynata z oleju, białego wina, młotkowanego pieprzu kolorowego i przeciśniętego przez praskę czosnku;
- marynata z oliwy z oliwek, suszonych pomidorów z czosnkiem i ziołami oraz świeżej papryczki chili;
- marynata z maślanki, słodkiej i ostrej papryki, kurkumy oraz tymianku i rozmarynu;
- marynata z sosu sojowego, przeciśniętego przez praskę czosnku, świeżego korzenia imbiru, miodu oraz ostrego sosu Sriracha.