Piekę soczyste buraki i podaję je z aromatycznym serem. To idealne połączenie zachwyca smakiem

Dodano:
Pieczone buraki z dodatkami Źródło: Shutterstock / Chatham172
Pieczone buraki można wykorzystać podczas przygotowywania dań głównych, przekąsek i przystawek. Mój ulubiony przepis z pieczonymi burakami w roli głównej uwzględnia dodatek aromatycznego sera. Sprawdź, jak przygotować nietypową sałatkę z pieczonych buraków.

Buraki to smaczne i zdrowe warzywa, które warto włączyć do swojej diety. Smak buraków zależy od kilku czynników m.in. odmiany, sposobu przechowywania i obróbki termicznej. Pieczenie buraków to doskonały sposób na zachowanie ich intensywnego koloru i wydobycie wyjątkowego smaku. Z pieczonych buraków możesz przygotować nie tylko np. tradycyjną ćwikłę z chrzanem, obiadową sałatkę z cebulką i jabłkiem, carpaccio czy wegańską pastę kanapkową, ale także wspaniałą sałatkę z dodatkiem sera koziego, zielonych warzyw liściastych i orzechów włoskich. Połączenie różnych smaków i konsystencji składników sprawia, że potrawa ta przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za burakami.

Jakie buraki wybrać do pieczenia?

Istotną kwestią w przypadku potraw z burakami jest wybór warzyw. Najlepsze do gotowania i pieczenia są buraki z jędrnymi liśćmi, które niestety można kupić tylko w sezonie na to warzywo. Do spożycia nadają się bulwy i liście buraka – z botwinki możesz przygotować zupę, jarzynkę na ciepło i surówkę. Jeżeli chcesz upiec młode buraki, to odetnij botwinkę, nie naruszając bulw buraków.

Kupując buraki poza sezonem, trzeba zwrócić uwagę na ich wygląd i zapach. Do pieczenia oraz gotowania najlepsze są małe lub średnie buraki z lśniącą, jędrną i zdrową skórką. Dobre buraki mają buraczany zapach. Jeżeli warzywa pachną stęchlizną, są pokryte pleśnią, miękkie i pomarszczone, to potrawa nie zachwyci smakiem.

Do pieczenia nadają się wszystkie gatunki buraka ćwikłowego, jednak z wyjątkowych walorów smakowych słyną buraki: Opolski, Czerwona Kula i Nochowski. Piec można zarówno odmiany okrągłe, jak i podłużne, ale trzeba pamiętać, aby wybrać warzywa o podobnej wielkości.

Jak upiec buraki?

Przed pieczeniem trzeba buraki starannie umyć i wyszorować ich skórkę miękką szczotką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej. Jeżeli na burakach znajduje się dużo zaschniętej ziemi, to warto na kilkanaście minut namoczyć je w misce z zimną wodą, a następnie przystąpić do szorowania. Pieczenie buraków nie wymaga szczególnych umiejętności i sprzętu. Bulwy można upiec w folii aluminiowej oraz w naczyniu do zapiekania. Ja piekę buraki w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, a możesz wykorzystać też tradycyjną brytfankę metalową bądź żeliwną.

Jak zrobić pieczone buraczki z kozim serem?

Pieczone buraki z kozim serem to potrawa, którą możesz podawać na kilka sposobów. Ja kroję buraki i ser w grube plastry i podaję z zielonymi warzywami liściastymi m.in. szpinakiem, roszponką i sałatą strzępiastą. Do potrawy możesz dodać również ulubioną mieszankę sałat i kiełki.

Przepis: Pieczone buraki z kozim serem

Taka sałatka to idealne danie na co dzień i od święta, które możesz podać na obiad lub kolację.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • 200 g miękkiego koziego sera
  • 200 g mieszanki sałat
  • 8 orzechów włoskich
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Dodatkowo:

  • 2 łyżki ziaren sezamu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie i pieczenie burakówBuraki o podobnej wielkości starannie wyszoruj, nie obieraj ich ze skórki i nie odcinaj końców. Ułóż warzywa w naczyniu ze szczelną pokrywką. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie z burakami do nagrzanego piekarnika i piecz warzywa do miękkości. Średniej wielkości buraki są miękkie po ok. 90 minutach, małe po 50-60 minutach. Stopień upieczenia buraków sprawdzaj za pomocą widelca lub noża, ale nie nakłuwaj warzyw zbyt często, bo wypłynie z nich dużo soku i będą mniej wyraziste w smaku. Upieczone buraki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Zdejmowanie skórki ułatwia przelanie gorących buraków zimną wodą.
  2. Przygotowanie pozostałych składnikówMiękki ser kozi pokrój na grube plastry o szerokości 1,5 cm. Zielone warzywa liściaste umyj, odsącz z nadmiaru wody. Sezam podpraż na suchej patelni. Orzechy włoskie obierz z łupinek, podziel na połówki i również podpraż na suchej patelni (opcjonalnie).
  3. Robienie sosuDo niewielkiej miseczki wlej oliwę i sok z cytryny. Połącz składniki, energicznie mieszając. Dodaj miód i ponownie wymieszaj. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu możesz zastąpić samą oliwą lub ulubionym dipem.
  4. Obieranie i krojenie burakówObierz przestygnięte buraki ze skórki, pamiętając, aby zabezpieczyć dłonie rękawiczkami. Do obierania pieczonych buraków najlepiej użyć ostrego nożyka, którym można bez większych problemów zeskrobać miękką skórkę oraz odciąć końcówki buraków. Obrane buraki pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
  5. WykonaniePrzygotuj 4 talerze. Na każdym talerzu połóż jednego pokrojonego buraka, kilka plastrów sera koziego oraz porcję mieszanki sałat. Skrop potrawę przygotowanym sosem oraz posyp uprażonym sezamem. Do dekoracji wykorzystaj również orzechy włoskie.

Buraki i kozi ser możesz również pokroić w dużą kostkę i połączyć w misce z mieszanką sałat oraz sosem, robiąc efektowną sałatkę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...