Wszyscy zachwycają się tym delikatnym farszem, a to tylko dwa składniki. Rewelacyjny przepis na pierogi mam od przyjaciółki

Dodano:
Pierogi z ziemniakami i koperkiem Źródło: Shutterstock / d13
Co jakiś czas umawiam się z moją przyjaciółką na wspólne lepienie pierogów. Robimy wtedy duże ilości z różnymi farszami, ale tym pomysłem mnie zaskoczyła. Farsz okazał się równie smaczny, jak prosty i tani.

Pierogi z ziemniakami i koperkiem zrobiłyśmy trochę przypadkiem. Zostało nam jeszcze sporo ciasta i gotowane ziemniaki. Wtedy moja przyjaciółka, która pochodzi z Ukrainy, zapytała: A masz koperek? Miałam, a ona posiekała go drobno i w minutę zrobiła ten prosty farsz, który doskonale znała z domu rodzinnego. Dla mnie był zupełnym zaskoczeniem, bo takich pierogów nigdy wcześniej nie jadłam. Teraz często wracam do tego smaku. Tym bardziej że można zrobić farsz z ziemniaków, które zostały z obiadu.

Jak zrobić pierogi z ziemniakami i koperkiem?

Dobre pierogi, to dobre ciasto. My zawsze dodajemy do naszego odrobinę masła. To sprawdzony przepis, który możecie wykorzystać zarówno do pierogów wytrawnych, jak i słodkich. Można ciasto wyrobić ręcznie, można pomóc sobie robotem. Ważne jest jednak, aby dać ciastu trochę odpocząć: po prostu włóż je na pół godziny do lodówki.

Ciasto możesz podsypać w razie potrzeby mąką, ale nie przesadzaj z jej ilością.

Sam farsz to ziemniaki i koperek. Przed doprawianiem koniecznie spróbuj, bo dodatek soli może okazać się zbędny. Jeśli ziemniaki są zbyt suche, możesz dodać do farszu odrobinę miękkiego masła albo oliwę.

Przepis: Pierogi z ziemniakami i koperkiem

Przepis na delikatne i sycące pierogi.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
447 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli

farsz:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki posiekanego drobno koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masłem, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Szykowanie farszuZiemniaki rozgnieć i wymieszaj z koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Robienie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).

Jak podawać pierogi z ziemniakami i koperkiem?

Moja ulubiona wersja to pierogi podane z przesmażoną cebulką i dodatkowo udekorowane koperkiem. Można je też okrasić skwarkami albo zaserwować z łyżką kwaśnej śmietany. Pierogi z ziemniakami i koperkiem można też podać (to chyba najprostsza wersja) z odrobiną masła, które apetycznie roztopi się pod wpływem ciepła pierogów. Jeśli podaję te pierogi na obiad, często na talerzu ląduje też dobra surówka z kiszonej kapusty (możesz też podać do nich inną, ulubioną surówkę, pasują tu także ogórki kiszone).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...