Wszyscy zachwycają się tym delikatnym farszem, a to tylko dwa składniki. Rewelacyjny przepis na pierogi mam od przyjaciółki
Pierogi z ziemniakami i koperkiem zrobiłyśmy trochę przypadkiem. Zostało nam jeszcze sporo ciasta i gotowane ziemniaki. Wtedy moja przyjaciółka, która pochodzi z Ukrainy, zapytała: A masz koperek? Miałam, a ona posiekała go drobno i w minutę zrobiła ten prosty farsz, który doskonale znała z domu rodzinnego. Dla mnie był zupełnym zaskoczeniem, bo takich pierogów nigdy wcześniej nie jadłam. Teraz często wracam do tego smaku. Tym bardziej że można zrobić farsz z ziemniaków, które zostały z obiadu.
Jak zrobić pierogi z ziemniakami i koperkiem?
Dobre pierogi, to dobre ciasto. My zawsze dodajemy do naszego odrobinę masła. To sprawdzony przepis, który możecie wykorzystać zarówno do pierogów wytrawnych, jak i słodkich. Można ciasto wyrobić ręcznie, można pomóc sobie robotem. Ważne jest jednak, aby dać ciastu trochę odpocząć: po prostu włóż je na pół godziny do lodówki.
Ciasto możesz podsypać w razie potrzeby mąką, ale nie przesadzaj z jej ilością.
Sam farsz to ziemniaki i koperek. Przed doprawianiem koniecznie spróbuj, bo dodatek soli może okazać się zbędny. Jeśli ziemniaki są zbyt suche, możesz dodać do farszu odrobinę miękkiego masła albo oliwę.
Przepis: Pierogi z ziemniakami i koperkiem
Przepis na delikatne i sycące pierogi.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 447 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
farsz:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 4 łyżki posiekanego drobno koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masłem, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Szykowanie farszuZiemniaki rozgnieć i wymieszaj z koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Robienie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).
Jak podawać pierogi z ziemniakami i koperkiem?
Moja ulubiona wersja to pierogi podane z przesmażoną cebulką i dodatkowo udekorowane koperkiem. Można je też okrasić skwarkami albo zaserwować z łyżką kwaśnej śmietany. Pierogi z ziemniakami i koperkiem można też podać (to chyba najprostsza wersja) z odrobiną masła, które apetycznie roztopi się pod wpływem ciepła pierogów. Jeśli podaję te pierogi na obiad, często na talerzu ląduje też dobra surówka z kiszonej kapusty (możesz też podać do nich inną, ulubioną surówkę, pasują tu także ogórki kiszone).