Do szybkiej sałatki dodaję składnik, który doskonale podbija jej smak. Wychodzi przepyszna
Niektórzy nazwy sałatka i surówka stosują zamiennie, a to jednak nie ta sama potrawa. Surówka, jak sama nazwa wskazuje, jest przyrządzana z surowych warzyw lub owoców. Natomiast sałatka może zawierać zarówno składniki surowe, jak i gotowane czy pieczone. Jest też o wiele pożywniejsza od surówki, bo może zawierać dodatek mięs, wędlin, wędzonej ryby, ryżu czy makaronu. Dziś jednak proponuję wam sałatkę, która nie zawiera mięsa, ani skrobiowego dodatku, a mimo to jest bardzo pożywna i smaczna. To dlatego, że ma dodatek pieczarek.
Jak przygotować pieczarki do sałatki?
Pieczarki są składnikiem rzadko dodawanym do sałatek, a jak najbardziej się do tego celu nadają. Niektórzy dorzucają do sałatki pieczarki marynowane, jednak po wyjęciu z octowej zalewy tracą one swój charakterystyczny aromat. Pieczarki w sumie można jeść surowe, czyli zupełnie nie poddane obróbce termicznej. Są jednak wtedy trudniej strawne i na niektóre żołądki zbyt ciężkie. Dlatego ja zwykle przed dodaniem pieczarek do sałatki podsmażam je i podduszam. Nabierają wtedy intensywnego aromatu, a ich konsystencja przypomina nieco wędlinę. I rzeczywiście sałatka z ich dodatkiem jest całkiem pożywna.
Jak zrobić sałatkę z duszonymi pieczarkami?
Przygotowanie sałatki bazującej na pieczarkach zaczynam zawsze od obróbki termicznej pieczarek. Grzyby tylko oczyszczam, kroję w plasterki i przesmażam na oleju lub maśle. Ten drugi tłuszcz doskonale podkreśla aromat grzybów, jednak oczywiście olej jest zdrowszy. Potem pieczarki oprószam solą i pieprzem i podduszam, by zmiękły i by odparował z nich nadmiar płynu. Gdy wystygną, można je łączyć z pozostałymi składnikami sałatki.
Przepis: Sałatka z duszonymi pieczarkami
Sycąca sałatka z pieczarek, kukurydzy, ogórka i żółtego sera
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 500 g pieczarek
- 1/2 cebulki
- 1 łyżka masła
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki kaparów
- 1 ogórek sałatkowy
- 150 g żółtego sera w kawałku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Duszenie pieczarekPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, całość przesmaż. Grzyby oprósz solą i pieprzem, duś, aż zrobią się miękkie i odparuje z nich nadmiar płynu. Pieczarki wystudź.
- Przygotowanie dodatkówKukurydzę i kapary odcedź z zalewy. Ogórek umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w półplasterki. Ser zetrzyj na dużych oczkach.
- Łączenie składnikówDo pieczarek dodaj kukurydzę, kapary, ogórek i ser, wymieszaj. Majonez połącz z jogurtem, dodaj do sałatki, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak ciekawie podać sałatkę z pieczarkami?
Sałatki zwykle serwujemy w salaterkach i nakładamy je na talerzyki. Jednak w prosty sposób możecie uatrakcyjnić sposób serwowania tej przekąski. Wystarczy, że 2-3 łyżki sałatki nałożycie na liście cykorii lub sałaty lodowej. Taką przekąskę można po prostu wziąć w dłoń, więc doskonale sprawdzi się też na przyjęciach.