Do masy na czekoladowe babeczki dorzucam zdrowe produkty. To szybka przekąska na deser i do szkoły

Dodano:
Babeczki czekoladowe Źródło: Shutterstock / Alena_Kos
Czekoladowe babeczki to pyszna, słodka przekąska, która nie wymaga długiego przygotowania. Wyraziste w smaku muffiny są wilgotne, puszyste i rozpływają się w ustach. Klasyczny przepis wzbogaciłem dwoma dodatkami. Wypiek zyskał na smaku i wartościach odżywczych.

Babeczki czekoladowe z bananami i orzechami to ekspresowa w przygotowaniu przekąska. Przygotowanie ciasta nie wymaga użycia miksera – suche i mokre składniki ciasta wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do foremek i wstawić do piekarnika.

Jak zrobić babeczki czekoladowe z bananami i orzechami?

Ciasto na babeczki czekoladowe robię z dodatkiem gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao, którą możesz zastąpić czekoladą mleczną lub czekoladowymi pastylkami do wypieków. Smak ciasta wzbogacam, dodając naturalne kakao – możesz pominąć ten składnik i zwiększyć ilość czekolady do 1 i 1/2 tabliczki.

Aby przekąska była bardziej wartościowa, do ciasta dodaję drobno posiekane orzechy włoskie oraz rozgniecionego widelcem banana. Produkty te wykorzystuję również do dekoracji wierzchu babeczek przed pieczeniem. Do wypieków najlepiej nadają się dojrzałe banany z brązowymi plamkami na skórce. Porada: dodając do ciasta dojrzałe banany, zmniejszam ilość cukru do 1/2 szklanki. Banany możesz również wykorzystać jako nadzienie do czekoladowych babeczek. Pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz pyszne muffinki z bananowym nadzieniem.

Wskazówki: pamiętaj, że mokre składniki ciasta, czyli jajka, jogurt naturalny, banany i roztopione masło powinny mieć temperaturę pokojową. Do babeczek możesz dodać nie tylko orzechy włoskie, ale także orzechy laskowe, orzechy pekan, nerkowce, orzechy makadamia i migdały.

Przepis: Babeczki czekoladowe z bananami i orzechami

Idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska w domu i poza domem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 1 mały banan
  • 5 całych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Do dekoracji:

  • 5 całych orzechów włoskich
  • 1 duży banan

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBanany obierz. Mały owoc rozgnieć widelcem, a duży pokrój na plasterki. Orzechy obierz z łupinek. Orzechy do ciasta drobno posiekaj lub zmiel, a orzechy do dekoracji babeczek podziel na połówki lub ćwiartki. Połowę tabliczki gorzkiej czekolady połam na małe kawałki i roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a resztę posiekaj. Odstaw roztopioną czekoladę do przestygnięcia. Masło roztop w rondelku na gazie, uważając, żeby się nie przypaliło i pozostaw do ostygnięcia (dodawane do ciasta masło może być letnie).
  2. Mieszanie suchych składnikówMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj cukier, kakao, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę. Wymieszaj suche składniki drewnianą łyżką.
  3. Mieszanie mokrych składnikówJajka wybij do miski i lekko roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Dodaj przestudzone masło, roztopioną czekoladę, ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny i rozgniecionego banana. Wymieszaj składniki łyżką.
  4. Łączenie mokrych i suchych składnikówDodaj mokre składniki do suchych składników i wymieszaj drewnianą łyżką. Wskazówka: nie mieszaj ciasta zbyt długo. Wystarczy, że składniki się połączą, tworząc jednolitą masę.
  5. Napełnianie foremek i dekorowaniePapierowe lub silikonowe foremki do babeczek napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Jeżeli korzystasz z papierowych papilotek, to polecam włożyć je do metalowej formy do pieczenia babeczek. Na wierzchu babeczek ułóż plasterki bananów oraz połówki lub ćwiartki orzechów włoskich.
  6. PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw babeczki czekoladowe z bananami i orzechami do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.

Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ten czekoladowy wypiek z bananami i orzechami nie wymaga dekorowania, ale możesz polać muffiny roztopioną czekoladą.

Babeczki czekoladowe nadziewane bananami

Banany możesz nie tylko dodać do ciasta na babeczki i wykorzystać do dekoracji wypieków, ale także zrobić z nich pyszne nadzienie do czekoladowych muffinów. Jeżeli chcesz zrobić babeczki nadziewane bananami, to rozgnieć 2 niewielkie banany widelcem, nałóż do foremek małą porcję ciasta (do 1/3 wysokości foremek), wyłóż łyżeczkę nadzienia i przykryj je kolejną porcją czekoladowego ciasta (do 3/4 wysokości foremek).

Inne wersje owocowych dodatków do czekoladowych babeczek

Do masy na babeczki czekoladowe możesz dodać nie tylko banany, ale również inne owoce np. rozgniecione widelcem i odsączone z nadmiaru soku maliny lub truskawki, całe poziomki, całe borówki lub jagody, starte na tarce i odsączone z nadmiaru soku lub pokrojone w małą kostkę gruszki i jabłka, pokrojone na małą kostkę śliwki oraz owoce suszone (namoczone, odsączone z wody i pokrojone na mniejsze kawałki).

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...