Proste kluseczki polewam szybkim, kremowym sosem. Ten ekspresowy obiad ratował mnie nie raz
Uwielbiam gnocchi, czyli włoskie kopytka. To one są bazą tego przepisu, lubię je robić, ale często też kupuję gotowe z dobrej garmażerki: tak jest wygodniej, szybciej, a tak samo smacznie. Do tego przepisu na kluseczki z sosem śmietanowym śmiało można wykorzystać także polskie kopytka. Jeśli masz już kluski: cały obiad zrobisz dosłownie w 10 minut.
Jak zrobić gnocchi z sosem?
Ja do klusek dodaję najprostszy sos śmietanowy z dodatkiem jedynie czosnku przesmażonego krótko na oliwie i maśle. Do sosu daję też sporo pieprzu (najlepiej kolorowego, będzie ładnie wyglądać). Na koniec obowiązkowa garść natki pietruszki i cały obiad jest gotowy.
Przepis: Gnocchi z sosem śmietanowym
Szybki obiad z kluseczkami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 1212 w każdej porcji
Składniki
- 400 g gnocchi
- 300 ml śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie sosuNa patelni rozgrzej oliwę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj masło i smaż krótko, ale tak, by czosnek się nie przypalił. Dodaj śmietanę, kluseczki i gotuj wszystko razem, aż gnocchi dobrze się zagrzeją. Dopraw solą i dużą ilością pieprzu.
- Serwowanie daniaDo kluseczek z sosem dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Inne pomysły na kluseczki z sosem
Podstawowy przepis można bardzo łatwo modyfikować, w zależności od tego, jakie składniki masz jeszcze pod ręką. Podsuwam kilka sprawdzonych inspiracji:
- kremowy sos z żółtym serem – żółty ser to zawsze dobry wybór do tego typu dań, możesz tartym serem posypać gotowe już danie, lub dorzucić go na patelnię razem z kluseczkami;
- kremowy sos z boczkiem – na patelni najpierw podsmaż boczek, a dopiero potem dodaj czosnek, w tym przypadku może to być również cebula – i na koniec śmietanę;
- kremowy sos ze szpinakiem – do sosu można dodać szpinak, także mrożony (wystarczą 2-3 kosteczki mrożonego szpinaku rozdrobnionego, aby zmienić charakter dania);
- kremowy sos z serem pleśniowym i orzechami – do śmietanki dodaj pokruszony ser z niebieską pleśnią, a gotowe danie posyp uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi;
- kremowy sos z grzybami – na patelni podsmaż lekko cebulkę, dodaj pieczarki lub leśne grzyby, przesmaż i dopiero dodaj śmietanę i kluski, w tej wersji również nie żałuj natki pietruszki.
Oczywiście możesz tworzyć również własne, ulubione wersje. Smacznego!