Gdy dzieci proszą o słodką przekąskę, sięgam po 2 wartościowe produkty. 15 minut i można zajadać
Czy słodka przekąska może być wartościowa? Jak najbardziej, wystarczy tylko przygotować ją ze zdrowych składników. Do takich z pewnością należą owoce. To źródło węglowodanów, ale też błonnika, witamin i soli mineralnych. Innym wartościowym produktem jest też czekolada, zwłaszcza ta deserowa. Zawiera stosunkowo niedużo cukru i tłuszczu, za to moc cennego magnezu i żelaza. I właśnie z tych dwóch prostych składników robię pyszną przekąskę dla moich dzieci.
Jak zrobić czekoladową polewę do owoców?
Najlepszą polewę czekoladową do owoców zrobicie z czekolady gorzkiej lub deserowej. Wystarczy połamać ją na kawałki, wrzucić do odrobiny gorącej śmietanki i rozpuścić na gładką masę. W tym momencie warto też dodać łyżeczkę masła, które nada polewie aksamitności i połysku.
Jak zrobić banany w czekoladzie?
Przygotowanie bananów w czekoladzie to rzecz niezwykle prosta. Owoce trzeba tylko obrać i podzielić na kawałki, a potem nadziać je na patyczki i zanurzyć w przygotowanej polewie czekoladowej. Patyczki ułatwiają obtaczanie bananów w czekoladzie, a potem ich jedzenie.
Przepis: Banany w czekoladzie
Kawałki bananów obtaczane w rozpuszczonej czekoladzie
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka masła
- 3 dojrzałe banany
Sposób przygotowania
- Krojenie bananówBanany obierz ze skórki. Każdy pokrój na 4 części. Możesz je też przekroić wzdłuż na połowę, a dopiero potem na mniejsze kawałki. W każdy kawałek banana wbij patyczek do lodów.
- Przygotowanie polewyŚmietankę wlej do rondelka i dobrze podgrzej. Wrzuć do niej kawałki czekolady i mieszaj, aż czekolada się roztopi, a składniki dobrze się połączą. Teraz dodaj do nich masło i całość dokładnie wymieszaj.
- Obtaczanie bananówW gorącej polewie czekoladowej zanurzaj kolejno kawałki bananów i pozostaw je na papierze do pieczenia do zastygnięcia. Jeśli polewa zacznie gęstnieć, ponownie krótko ją podgrzej.
W czym obtoczyć banany w czekoladzie?
Banany można obtoczyć w samej polewie czekoladowej i pozostawić do wystygnięcia. Można też jednak od razu po zanurzeniu w czekoladzie obtoczyć je w posypce albo tylko delikatnie ozdobić całość posypką. Jedną z najzdrowszych posypek będą orzechy, np. laskowe, włoskie, migdały. Wcześniej należy je tylko dość drobno posiekać. Doskonale sprawdzą się również wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki, a także drobno posiekane owoce suszone. Można też użyć kolorowych, cukrowych posypek, jednak ich nie polecam, bo to puste kalorie.