Do masy ziemniaczanej dodaję twaróg i robię szybkie kotleciki. To proste danie smakuje całej rodzinie
Większość osób gotowane ziemniaki, które zostały z obiadu odsmaża na następny dzień lub robi z nich kopytka. I jedna i druga wersja jest bardzo smaczna, ale ja znam jeszcze smaczniejszą. Gdy bowiem zostanie mi trochę ugotowanych ziemniaków, następnego dnia przerabiam je na kotleciki. Dodaję do nich tylko jeden ważny składnik, który zdecydowanie podnosi smak dania.
Jak przygotować ziemniaki na kotleciki ziemniaczane?
Podstawą ciasta na kotleciki ziemniaczane są oczywiście ziemniaki. Muszą być one ugotowane, wytłuczone na gładką masę, a potem wystudzone. Jeśli macie ziemniaki z poprzedniego dnia i od razu nie przepuściliście ich przez praskę, teraz musicie je podgrzać. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej albo w garnku pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ziemniaki są ciepłe o wiele łatwiej je zmiażdżyć. Przed przygotowaniem z nich masy, muszą jednak wystygnąć.
Jak zrobić kotleciki ziemniaczane z twarogiem?
Gdy mam już gotowe ziemniaki, reszta pracy idzie raz-dwa. Do ziemniaków dodaję rozdrobniony twaróg, ale nie tylko. Ważny jest też dodatek jajka, które spaja składniki, a także mąka, która ma właściwości wiążące. Masę warto tylko przyprawić i już można z niej formować kotleciki.
Przepis: Kotleciki ziemniaczano-twarogowe
Kotleciki z gotowanych ziemniaków i twarogu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- ok. 400 g ziemniaków
- 150 g twarogu
- 1 jajko
- 2-4 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do miękkości. Odcedź je, osusz, przepuść przez praskę, wystudź.
- Przygotowanie masy na kotlecikiTwaróg umieść na płaskim talerzu, rozgnieć go przy użyciu widelca. Dodaj do masy ziemniaczanej razem z jajkiem i 2-3 łyżkami mąki. Wyrób masę, dopraw ją do smaku gałką, solą i pieprzem.
- Formowanie i smażenie kotlecikówZ masy ziemniaczano-twarogowej formuj w dłoniach nieduże, spłaszczone kotleciki. Każdy obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotleciki i smaż je o 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Wskazówka: Kotleciki ziemniaczano-twarogowe najlepiej podać z surówką i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Inna wersja kotlecików ziemniaczanych
Choć kotlety i kotleciki kojarzą się z daniem z patelni, to jednak można je też upiec. Taka wersja będzie lżej strawna i mniej kaloryczna. By kotleciki nie przywarły do blachy, najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Potrawę można panierować w tartej bułce lub jajku i tartej bułce. Dzięki temu powierzchnia przyjemnie się zrumieni i będzie chrupać.