Do masy ziemniaczanej dodaję twaróg i robię szybkie kotleciki. To proste danie smakuje całej rodzinie

Dodano:
Jarskie kotlety Źródło: Shutterstock / Tutatamafilm
Zostały wam ziemniaki z wczorajszego obiadu? Jeśli nie chcecie ich odgrzewać do dania, możecie je zamienić w zupełnie inną potrawę. Wystarczy dorzucić twaróg i całość szybko wyrobić. W ten sposób powstanie szybkie i tanie danie.

Większość osób gotowane ziemniaki, które zostały z obiadu odsmaża na następny dzień lub robi z nich kopytka. I jedna i druga wersja jest bardzo smaczna, ale ja znam jeszcze smaczniejszą. Gdy bowiem zostanie mi trochę ugotowanych ziemniaków, następnego dnia przerabiam je na kotleciki. Dodaję do nich tylko jeden ważny składnik, który zdecydowanie podnosi smak dania.

Jak przygotować ziemniaki na kotleciki ziemniaczane?

Podstawą ciasta na kotleciki ziemniaczane są oczywiście ziemniaki. Muszą być one ugotowane, wytłuczone na gładką masę, a potem wystudzone. Jeśli macie ziemniaki z poprzedniego dnia i od razu nie przepuściliście ich przez praskę, teraz musicie je podgrzać. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej albo w garnku pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ziemniaki są ciepłe o wiele łatwiej je zmiażdżyć. Przed przygotowaniem z nich masy, muszą jednak wystygnąć.

Jak zrobić kotleciki ziemniaczane z twarogiem?

Gdy mam już gotowe ziemniaki, reszta pracy idzie raz-dwa. Do ziemniaków dodaję rozdrobniony twaróg, ale nie tylko. Ważny jest też dodatek jajka, które spaja składniki, a także mąka, która ma właściwości wiążące. Masę warto tylko przyprawić i już można z niej formować kotleciki.

Przepis: Kotleciki ziemniaczano-twarogowe

Kotleciki z gotowanych ziemniaków i twarogu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 400 g ziemniaków
  • 150 g twarogu
  • 1 jajko
  • 2-4 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do miękkości. Odcedź je, osusz, przepuść przez praskę, wystudź.
  2. Przygotowanie masy na kotlecikiTwaróg umieść na płaskim talerzu, rozgnieć go przy użyciu widelca. Dodaj do masy ziemniaczanej razem z jajkiem i 2-3 łyżkami mąki. Wyrób masę, dopraw ją do smaku gałką, solą i pieprzem.
  3. Formowanie i smażenie kotlecikówZ masy ziemniaczano-twarogowej formuj w dłoniach nieduże, spłaszczone kotleciki. Każdy obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotleciki i smaż je o 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Wskazówka: Kotleciki ziemniaczano-twarogowe najlepiej podać z surówką i sosem jogurtowo-czosnkowym.

Inna wersja kotlecików ziemniaczanych

Choć kotlety i kotleciki kojarzą się z daniem z patelni, to jednak można je też upiec. Taka wersja będzie lżej strawna i mniej kaloryczna. By kotleciki nie przywarły do blachy, najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Potrawę można panierować w tartej bułce lub jajku i tartej bułce. Dzięki temu powierzchnia przyjemnie się zrumieni i będzie chrupać.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...