Kładę 3 produkty na blachę i obiad z piekarnika robi się sam. Mąż i dzieci go uwielbiają to tanie danie

Dodano:
Udka kurczaka z ziemniakami i serem Źródło: Shutterstock / Bermix Studio
To danie obiadowe ma same zalety. Jest pyszne, tanie i robi się w zasadzie samo. Wystarczy bowiem umieścić na blasze trzy składniki i wstawić je do piekarnika. Ten prosty obiad sprawdzi się na co dzień i od święta.

Uwielbiam dania, które robi się w jednym naczyniu. Do takich należą potrawy jednogarnkowe, ale też zestawy obiadowe z piekarnika. Jedną z najprostszych potraw pieczonych przyrządzam z zaledwie trzech składników, a całość smakuje doskonale. Co ważne, przy tym daniu obiadowym nie ma dużo pracy, bo największą część roboty robi piekarnik.

Jak prosto przyprawić pałki z kurczaka do pieczenia?

Pałki z kurczaka, podobnie, jak i inne elementy tego mięsa, można przyprawić na wiele sposobów. Mięso to ma bowiem dość łagodny smak, dzięki czemu doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Można je więc przyprawić na ostro i łagodnie, ziołami i przyprawami korzennymi, składnikami kwaśnymi i słodkimi. Od jakiegoś czasu przyprawiam jednak kurczaka bardzo prostym zestawem. Składa się on z soli, pieprzu, czosnku, papryki słodkiej i ostrej oraz z majonezu. Ten ostatni składnik daje o wiele lepsze efekty smakowe, niż olej. A poza tym mięso wychodzi niezwykle soczyste.

Jak przyrządzić pałki z kurczaka z ziemniakami i serem?

Przyrządzenie tego dania obiadowego rozpoczynam od przyprawienia pałek z kurczaka. W marynacie powinny postać przynajmniej 2 godziny. W czasie, gdy mięso się marynuje, zajmuję się ziemniakami, tzn. obieram je i rozdrabniam. Stopień rozdrobnienia ziemniaków warto dopasować do wielkości porcji kurczaka. Ponieważ pałki z kurczaka są nieduże, nie będą piekły się zbyt długo. Zwykle wystarczy im 50-60 minut spędzone w gorącym piekarniku. By w tym samym czasie zdążyły się upiec ziemniaki, trzeba je pokroić w grubsze plastry lub w cząstki. Wtedy ich czas pieczenia będzie zbliżony do czasu pieczenia mięsa i całe danie wyjmiemy jednocześnie z piekarnika.

Przepis: Pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i serem

Pałki z kurczaka pieczone z plastrami ziemniaków pod pierzynką z żółtego sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
625 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki majonezu
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 200 g żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie mięsaPałki z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj je solą, pieprzem, papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Dodaj majonez, wymieszaj, odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Rozdrabnianie dodatkówZiemniaki obierz, opłucz, osusz. Pokrój je w grubsze plasterki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Pieczenie daniaBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pałki z kurczaka, przykryj je talarkami ziemniaków. Całość posyp startym serem. Danie piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Co jeszcze można dodać do prostego dania z piekarnika?

Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić to danie obiadowe, możecie do niego dołożyć także inne warzywa. Tu dobrze sprawdzą się marchewki pokrojone w talarki lub w słupki, cebule pokrojone w cząstki czy plastry cukinii.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...