Ta prosta zupa rozgrzewa i syci moją rodzinę na długie godziny. To mój patent na pyszny i tani obiad
Jedzenie zup przynosi wiele korzyści. Po pierwsze i najważniejsze – zupy pozwalają wzbogacić codzienne menu dodatkową porcją warzyw i innych, zdrowych składników spożywczych. Można podawać je zarówno z białym, jak i pełnoziarnistym makaronem, białym i brązowym ryżem, różnymi kaszami oraz pieczywem. Co więcej, pomagają nawodnić organizm, można dopasować ich skład do stosowanej diety, odchudzając ciężkostrawne potrawy, a także przygotować większą porcję i uniknąć gotowania domowego posiłku na drugi dzień.
Jak zrobić prostą zupę z makaronem i ziemniakami?
Ekspresową zupę możesz przygotować na rosole z wczorajszego obiadu lub przygotowanym wcześniej bulionie. Jeżeli nie masz rosołu lub bulionu, to ugotowanie tego sycącego i rozgrzewającego dania potrwa nieco dłużej, ale warto spędzić trochę czasu w kuchni, żeby móc cieszyć się smakiem zdrowego, domowego posiłku, który posmakuje wszystkim.
Mój przepis na prostą zupę z makaronem i ziemniakami uwzględnia zaledwie kilka tanich składników, które na pewno znajdziesz w lodówce i kuchennych szafkach. Potrawę z poniższego przepisu przygotowuję z dodatkiem chudej piersi z kurczaka, którą możesz zastąpić udźcem bez kości i skóry lub całym kurczakiem. Jeżeli chcesz przygotować zupę no rosole z wczorajszego obiadu, to nie musisz osobno gotować mięsa i warzyw – wykorzystaj wcześniej ugotowany drób, a także ugotowaną marchew.
Poniższy przepis uwzględnia przygotowanie prostej zupy z makaronem i ziemniakami od A do Z. Jeżeli masz gotowy rosół lub bulion, a także mięso i marchewkę, to wystarczy, że połączysz składniki i dodasz osobno ugotowane ziemniaki oraz makaron.
Przepis: Prosta zupa z makaronem i ziemniakami
Ta zupa cudownie syci i może robić za cały obiad.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 2 i 1/2 litra wody
- 3 piersi z kurczaka
- 6 średnich ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 mały seler
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 g makaronu noodle lub innego makaronu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 mały liść laurowy
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji potrawy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMarchewkę, pietruszkę, seler obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę przekrój na pół, a seler pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad ogniem. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Piersi z kurczaka oczyść z błon i chrząstek oraz umyj.
- Gotowanie wywaruWłóż do średniego garnka piersi z kurczaka, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Dodaj zimną wodę, pieprz ziarnisty oraz liść laurowy i zagotuj na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj do miękkości składników, od czasu do czasu mieszając i zbierając pojawiające się szumowiny.
- Gotowanie ziemniaków i makaronuW osobnym garnku zalej wrzątkiem pokrojone w kostkę ziemniaki, dodaj nieco soli i ugotuj je niemal do miękkości. Podgotowane ziemniaki odcedź na sitku z nadmiaru wody. Porada: surowe ziemniaki możesz również ugotować w wywarze, ale obecna w ziemniakach skrobia sprawi, że zupa nie będzie klarowna. W międzyczasie ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz odcedź go na sitku.
- Odcedzanie wywaru i krojenie składnikówGdy mięso i warzywa będą miękkie, odcedź wywar. Marchewkę pokrój w plasterki lub półplasterki, a mięso pokój w kostkę lub porwij, korzystając z widelca. Porada: możesz również pokroić korzeń pietruszki oraz selera i dodać do zupy.
- Łączenie składnikówPrzełóż mięso, marchewkę, ziemniaki oraz makaron do garnka z wywarem. Dodaj pieprz ziołowy i dopraw zupę do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ustaw garnek na gazie i gotuj na średnim ogniu przez 5-10 minut.
Porada: zupę możesz również doprawić do smaku innymi przyprawami np. ostrą papryką, imbirem lub kurkumą oraz ziołami np. rozmarynem, oregano lub majerankiem.
Jak podawać prostą zupę z makaronem i ziemniakami?
Gotową zupę podawaj gorącą, posypaną natką pietruszki. Ta sycąca zupa doskonale smakuje tuż po przygotowaniu oraz na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Możesz więc śmiało ugotować jej więcej.