Ten koktajl to tylko cztery składniki, a jest prawdziwym pogromcą infekcji. Do tego doskonale smakuje
Koktajle to doskonały pomysł na przemycenie do diety składników, które wzmacniają odporność. Sekretem tego pomarańczowego koktajlu (już sam jego wygląd dodaje energii i nastraja pozytywnie) jest dodatek kurkumy. To przyprawa, która jest od wieków ceniona między innymi za przeciwdziałanie wszelkiego rodzaju infekcjom. W połączeniu z innymi składnikami tworzy zdrowy i smaczny napój, po który można sięgać o każdej porze dnia.
Jak zrobić pomarańczowy koktajl z kurkumą?
Ten pyszny napój to połączenie słodkiego soku z marchewki, kwaśnego soku z pomarańczy (idealnie jeśli są to świeżo wyciskane soki), kurkumy i odrobiny mleka kokosowego. To ostatnie zawiera tłuszcz, który nie tylko sprawia, że cenna kurkumina jest lepiej przyswajana, ale też wspomaga przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlatego tego składka lepiej nie pomijać: można go ewentualnie zastąpić tłustym mlekiem. Przygotowanie koktajlu, jeśli masz już gotowe soki, zajmie dosłownie chwilę.
Przepis: Koktajl z marchewki i kurkumy
Pomarańczowy koktajl idealny na sezon przeziębień.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 148
Składniki
- 1/2 szklanki soku z marchwi
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
opcjonalnie:
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Robienie koktajluWymieszaj dokładnie wszystkie składniki (możesz je zblendować lub użyć mątewki czy widelca).
- Podawanie koktajluGotowy koktajl możesz podać oprószony szczyptą cynamonu.
Inne pomysły na koktajl z kurkumą
Przepis na koktajl można modyfikować w zależności od potrzeb i własnych upodobań smakowych. Jeśli zależy ci na wzmocnieniu działania przeciw infekcjom, to do można do koktajlu dodać odrobinę soku z imbiru (jeśli np. wyciskasz sok z marchwi, wrzuć do wyciskarki również kawałek imbiru).
Do tego zestawienia można również dodać odrobinę soku z cytryny (dla wielbicieli kwaśnych smaków), ale też jednocześnie zrównoważyć kwaśność dobrym miodem (sprawdzi się tu np. miód lipowy polecany na infekcje górnych dróg oddechowych). Aby dodać koktajlowi więcej kremowości, możesz zblendować go z dodatkiem dojrzałego banana albo soczystego mango, które jednocześnie jeszcze bardziej podkręci pomarańczowy kolor napoju.