Trzy dodatki sprawiają, że te kotlety z piekarnika biją inne na głowę. A robię je w 15 minut

Dodano:
Kotlety mielone z serem Źródło: Shutterstock / Anastasia_Panait
Klasyczne kotlety mielone mnie i mojej rodzinie trochę się już znudziły. Dlatego z mięsa mielonego robię teraz nieco inne potrawy. Choćby kotlety z piekarnika, wzbogacone trzema składnikami. Są pyszne, a mało przy nich pracy.

Kotlety mielone kojarzone są zwykle z panierką z tartej bułki i smażeniem na patelni. Ja jednak postanowiłam nieco odświeżyć ich wygląd i smak i od jakiegoś czasu przyrządzam mielone w piekarniku. Dzięki temu są lżej strawne, mniej kaloryczne i mają ciekawszy smak. Gorąco polecam wam to proste danie obiadowe.

Czym warto wzbogacić pieczone kotlety z mięsa mielonego?

Jeśli planujecie przygotować pieczone kotlety z mięsa mielonego, możecie pozwolić sobie na małe eksperymenty. Mięso można bowiem wzbogacić różnymi składnikami, bez obaw, że kotlety przykleją się do patelni. Ja często łączę mielone mięso z ugotowaną kaszą lub ryżem i z rozdrobnionymi warzywami, np.: papryką, marchewką, cukinią, porem. Dzięki nim kotlety stają się mniej zwarte, mniej kaloryczne, ale też bogatsze w składniki odżywcze.

Jak zrobić pieczone kotlety mielone z ryżem, papryką i serem?

Kotlety z piekarnika lubię ze względu na duże możliwości, jakie mi dają. Rzadko bowiem robię je z samego mięsa, zwykle dodaję do nich różne składniki, które poprawiają ich smak, konsystencję i soczystość. Tym razem wzbogaciłam je ugotowanym ryżem i posiekaną papryką, a po uformowaniu, posypałam startym, żółtym serem. Danie wyszło przepyszne.

Przepis: Kotlety mielone z piekarnika

Pieczone kotlety mielone z dodatkiem ryżu, papryki i żółtego sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 100 g startego sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyCebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, lekko odsącz, dodaj do mielonego mięsa. Dorzuć też ugotowany ryż, jajko, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Dodaj do mięsnej masy, ponownie wyrób.
  2. Formowanie i pieczenie kotletówZ przygotowanej masy formuj kotlety. Ułóż je w brytfannie, posyp startym serem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

W jakim sosie można zapiec kotlety mielone?

Najprostszą wersją kotletów mielonych z piekarnika, są te zapiekane pod warstwą startego sera. Innym rozwiązaniem, by kotlety nie wyschły, jest zapieczenie ich w sosie. Może to być np. sos pomidorowy, sos cebulowy czy sos beszamelowy. Kotlety można też podlać zwykłym bulionem warzywnym lub mięsno-warzywnym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...