Nadziewam ciasto francuskie prostym farszem i piekę. Ten strudel zajadamy na przekąskę i ciepłą kolację
Wytrawny strudel to idealna alternatywa dla słonych przekąsek oraz dań typu fast food. Poniższy przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do farszu więcej warzyw lub inne rodzaje sera.
Jak zrobić strudel z brokułami i serem mozzarella?
Strudel z brokułami i mozzarellą to pyszna przekąska, której przygotowanie zajmuje 10-15 minut. Nie musisz również długo oczekiwać na jego degustację, bo ciasto francuskie jest gotowe po 25-30 minutach pieczenia.
Wskazówka: Aby ciasto francuskie ładnie się rozwarstwiło i było chrupiące, powinno być mocno schłodzone. Na zimne ciasto wyłóż przestudzony farsz. Ciasto francuskie możesz zastąpić gotowym ciastem drożdżowym lub ciastem filo (10 arkuszy posmarowanych masłem i ułożonych jeden na drugim).
Nie gotuję brokułów przed nadziewaniem ciasta francuskiego, a jedynie przez chwilę podsmażam je z czosnkiem i cebulą. Jeżeli lubisz bardzo miękkie brokuły, to możesz je zblanszować i odsączyć z wody przed dodaniem na patelnię.
Przepis: Strudel z brokułami i mozzarellą
Ten wytrawny strudel to pyszna przekąską lub ciepła kolacja,
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 378 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
Na farsz:
- 1 średni brokuł
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera mozzarella
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 średnie jajko
- 2 łyżeczki siemienia lnianego, ziaren sezamu lub nasion czarnuszki
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników farszuBrokuł umyj, osusz i podziel na małe różyczki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w małą kostkę. Jajko wybij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną.
- SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Na podsmażoną z czosnkiem cebulę dodaj brokuł i smaż 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj na patelnię oregano, tymianek oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszaj składniki. Pozostaw farsz do przestygnięcia.
- Nakładanie farszuRozwiń ciasto francuskie i posyp je połową startego sera, pozostawiając około 2 cm odstęp od brzegów ciasta. Na ser wyłóż przestudzony farsz. Posyp farsz resztą startego sera. Zwiń ciasto francuskie wzdłuż dłuższego brzegu. Zlep boki rolady.
- PieczeniePrzełóż strudel na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu strudla zrób kilka płytkich nacięć. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp siemieniem lnianym, sezamem lub czarnuszką. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw blaszkę ze strudlem do gorącego piekarnika i piecz 25-30 minut.
Strudel z brokułami i serem doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno. Możesz serwować go z dodatkiem zimnych sosów np. sosu czosnkowego lub sosu ziołowego.
Inne warianty nadzienia do wytrawnego strudla z ciasta francuskiego
Wytrawny strudel możesz również przygotować z innym nadzieniem np.:
- pokrojoną i podsmażoną z ulubionymi warzywami piersią z kurczaka,
- ugotowaną i podsmażoną z cebulą oraz czosnkiem kapustą kiszoną lub świeżą kapustą,
- kapustą i grzybami,
- podsmażonym mięsem mielonym, cebulą, pieczarkami i serem,
- podduszonym z czosnkiem i cebulą szpinakiem oraz serem gorgonzola,
- szpinakiem i łososiem.