Nadziewam ciasto francuskie prostym farszem i piekę. Ten strudel zajadamy na przekąskę i ciepłą kolację

Dodano:
Strudel z brokułami i serem Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Z gotowego ciasta francuskiego można zrobić nie tylko słodkie, ale i wytrawne wypieki. Gdy mam ochotę na pyszną, sycącą przekąskę, robię szybki strudel z brokułami i delikatnym serem. Zapraszam po przepis.

Wytrawny strudel to idealna alternatywa dla słonych przekąsek oraz dań typu fast food. Poniższy przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do farszu więcej warzyw lub inne rodzaje sera.

Jak zrobić strudel z brokułami i serem mozzarella?

Strudel z brokułami i mozzarellą to pyszna przekąska, której przygotowanie zajmuje 10-15 minut. Nie musisz również długo oczekiwać na jego degustację, bo ciasto francuskie jest gotowe po 25-30 minutach pieczenia.

Wskazówka: Aby ciasto francuskie ładnie się rozwarstwiło i było chrupiące, powinno być mocno schłodzone. Na zimne ciasto wyłóż przestudzony farsz. Ciasto francuskie możesz zastąpić gotowym ciastem drożdżowym lub ciastem filo (10 arkuszy posmarowanych masłem i ułożonych jeden na drugim).

Nie gotuję brokułów przed nadziewaniem ciasta francuskiego, a jedynie przez chwilę podsmażam je z czosnkiem i cebulą. Jeżeli lubisz bardzo miękkie brokuły, to możesz je zblanszować i odsączyć z wody przed dodaniem na patelnię.

Przepis: Strudel z brokułami i mozzarellą

Ten wytrawny strudel to pyszna przekąską lub ciepła kolacja,

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
378 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego

Na farsz:

  • 1 średni brokuł
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego, ziaren sezamu lub nasion czarnuszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników farszuBrokuł umyj, osusz i podziel na małe różyczki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w małą kostkę. Jajko wybij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną.
  2. SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Na podsmażoną z czosnkiem cebulę dodaj brokuł i smaż 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj na patelnię oregano, tymianek oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszaj składniki. Pozostaw farsz do przestygnięcia.
  3. Nakładanie farszuRozwiń ciasto francuskie i posyp je połową startego sera, pozostawiając około 2 cm odstęp od brzegów ciasta. Na ser wyłóż przestudzony farsz. Posyp farsz resztą startego sera. Zwiń ciasto francuskie wzdłuż dłuższego brzegu. Zlep boki rolady.
  4. PieczeniePrzełóż strudel na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu strudla zrób kilka płytkich nacięć. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp siemieniem lnianym, sezamem lub czarnuszką. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw blaszkę ze strudlem do gorącego piekarnika i piecz 25-30 minut.

Strudel z brokułami i serem doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno. Możesz serwować go z dodatkiem zimnych sosów np. sosu czosnkowego lub sosu ziołowego.

Inne warianty nadzienia do wytrawnego strudla z ciasta francuskiego

Wytrawny strudel możesz również przygotować z innym nadzieniem np.:

  • pokrojoną i podsmażoną z ulubionymi warzywami piersią z kurczaka,
  • ugotowaną i podsmażoną z cebulą oraz czosnkiem kapustą kiszoną lub świeżą kapustą,
  • kapustą i grzybami,
  • podsmażonym mięsem mielonym, cebulą, pieczarkami i serem,
  • podduszonym z czosnkiem i cebulą szpinakiem oraz serem gorgonzola,
  • szpinakiem i łososiem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...