Nadziewam piersi z kurczaka i wkładam do piekarnika. Patent na smaczne mięso z porcją warzyw
Pierś z kurczaka jest obecnie jednym z najczęściej wykorzystywanych mięs w naszej kuchni. Wpływa na to przystępna cena i uniwersalność tego mięsa. Fakt, że jest delikatne w smaku i strukturze, a także zawiera mało tłuszczu, sprawia, że mogą je jeść również osoby o wrażliwych żołądkach, a także dbające o szczupłą linię. Dziś zapraszamy na efektowne kieszonki z piersi kurczaka, które nadziejemy smacznym i zdrowym farszem.
Czym nadziać kieszonki z piersi z kurczaka?
Kieszonki z piersi z kurczaka można nadziać różnymi farszami. Warto jednak zadbać o to, by nadzienie było soczyste. W ten sposób to delikatne mięso nie wyschnie zbytnio w czasie pieczenia. Może więc to być farsz, który zawiera sporo wody albo trochę tłuszczu.
Farsz do piersi z kurczaka warto przygotować z mieszanki warzyw. W ten sposób powstanie smaczne nadzienie, które podniesie wartość odżywczą całej potrawy. Wzbogaci ja bowiem w błonnik, witaminy i sole mineralne. Warzywa można połączyć z grzybami, np. z pieczarkami, które nadadzą całości przyjemnego aromatu. Do farszu dobrze jest dodać trochę sera. Może to być ser żółty czy pleśniowy. Ser doskonale zwiąże pozostałe składniki, a zawarty w nim tłuszcz nawilży mięso.
Jak zrobić kieszonki z piersi z kurczaka nadziewane warzywami?
Przyrządzenie kieszonek z piersi z kurczaka nadziewanych warzywami nie jest zbyt trudne. Pojedyncze piersi z kurczaka trzeba tylko naciąć z jednej strony, tak by powstała zgrabna kieszonka. Napełniamy je wcześniej przygotowanym farszem, spinamy i pieczemy. Przed podaniem każdą kieszonkę warto przekroić na pół, bo wtedy danie wygląda niezwykle apetycznie.
Przepis: Kieszonki z piersi z kurczaka z warzywnym farszem
Pieczone kieszonki z piersi z kurczaka nadziewane warzywami, pieczarkami i serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- oregano lub bazylia
- 1/2 cebuli
- 150 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/3 niedużej cukinii
- 50 g startego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść z błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą natnij dość głęboko, zaczynając od węższej, grubszej strony. Mięso natrzyj 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, oregano, solą i pieprzem. Posmaruj olejem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Przygotowanie farszuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do niej posiekane pieczarki, paprykę i cukinię. Smaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i odparuje z nich nadmiar płynu. Dodaj do nich posiekany ząbek czosnku, oprósz solą i pieprzem, chwilę przesmaż, wystudź. Warzywny farsz wymieszaj z serem.
- Napełnianie i pieczenie kieszonekDrobiowe kieszonki napełnij przygotowanym farszem. Rozcięcia zepnij wykałaczkami, by nie wypłynął farsz. Kieszonki ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podać kieszonki z piersi z kurczaka?
Kieszonki z piersi kurczaka najlepiej będą się komponować z ugotowanym na sypko ryżem lub kuskusem. Z tymi dodatkami dobrze będzie harmonizować warzywny farsz. Dopełnieniem tego dania obiadowego może być lekki sos, np. jogurtowo-czosnkowy czy jogurtowo-ziołowy. Do dania warto też podać zieloną sałatę z dodatkami.