Żadne boczniaki. Najlepsze bezmięsne flaczki robię z popularnych leśnych grzybów

Dodano:
Bezmięsne flaczki Źródło: Shutterstock / Dar1930
Większość osób, jeśli pomyśli o bezmięsnych flaczkach, będą to flaczki z boczniaków kupionych w warzywniaku. Są pyszne, jednak ja o wiele bardziej lubię flaczki z popularnych leśnych grzybów, które jeszcze w listopadzie można zbierać całymi koszami.

Zupa, o której piszę, to flaczki z opieńków. Opieńki to grzyby, które można wykorzystać na wiele sposobów, te malutkie są doskonałe do marynowania, ale jeśli znajdziesz już większe grzyby, to właśnie z ich kapeluszy możesz zrobić najlepsze, moim zdaniem, bezmięsne flaczki.

Jak zrobić bezmięsne flaczki z opieńków?

Podaję swój ulubiony przepis na taką zupę, jednak zdaję sobie sprawę, że każdy gotuje flaczki inaczej. Jeśli masz swój ulubiony przepis na bezmięsne flaki, śmiało go wykorzystaj, a boczniaki lub inne dodatki, zamień na opieńki.

Ja lubię gęste i wyraziste w smaku flaczki, dlatego przesmażam grzyby oprószone mąką na oleju i dopiero dodaję je do reszty składników. Jeśli lubisz lżejsze zupy, możesz pominąć ten punkt przepisu – dodaj wtedy pokrojone grzyby i warzywa do przesmażonej cebuli. Do robienia flaczków można również wykorzystać gotowy bulion warzywny.

Przepis: Flaczki z opieńków

Bezmięsne flaczki z leśnych grzybów.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
154 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g kapeluszy opieńków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 2 l wody

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie grzybówOpieńki pokrój na paski i wymieszaj z mąką. Przesmaż grzyby na patelni na złoto na połowie oleju.
  2. Robienie zupyPokrój cebulę, resztę warzyw zetrzyj na grubych oczkach tarki. W garnku rozgrzej resztę oleju, dodaj cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj warzywa oraz przesmażone grzyby. Dopraw solą i pieprzem i duś wszystko ok. 15 minut (w razie potrzeby możesz podlać wodą). Do dodaj wodę, koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze ok. 15-20 minut. Na koniec dodaj majeranek.

Korzystając z tego przepisu, można zrobić również inne, bezmięsne flaczki, także z boczniaków, ale też grzybów takich jak kanie czy siedzuń sosnowy. Grzybowe flaczki można jeść od razu po przygotowaniu, ale zawsze są najlepsze, kiedy trochę postoją, a smaki dokładnie się przegryzą. Ja tego typu zupy najbardziej lubię jeść na drugi dzień.

Jakie opieńki wybrać na flaczki?

W Polsce występuje pięć gatunków opieńki. Najpopularniejsze i najczęściej występujące z nich to opieńka miodowa (Armillaria mellea) oraz opieńka ciemna (Armillaria ostoyae). W starych atlasach grzybów można spotkać się z jednym określeniem na każde z nich, dlatego często mylą je też sami grzybiarze. Nie ma to wielkiego znaczenia, ponieważ oba gatunki są jadalne i zarówno opieńka ciemna jak i opieńka miodowa będą idealnie nadawały się do zrobienia bezmięsnych flaczków.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...