To u mnie najlepsza przekąska do filmu. Przypomina popcorn, a jest zdrowsza i ciekawsza w smaku
Tę przekąskę do filmów podaję zamiast gotowego, pełnego soli i sztucznych dodatków, popcornu. Mogłabym przygotować prażoną kukurydzę w domu, lecz stawiam na zdrowe ziarno, które ma znacznie więcej cennych składników odżywczych. Mój popcorn powstaje na patelni z białej kaszy gryczanej, czyli ziarna niepalonego. W porównaniu do kukurydzy zawiera ona więcej roślinnego białka i błonnika oraz ma niższy indeks glikemiczny. To oznacza, że poziom cukru po zjedzeniu przekąski nie wzrasta gwałtownie i może ona nawet nasycić cię na jakiś czas. Nawet gdy przyrządzam ją z dodatkiem tłuszczu, moja przekąska jest zdrowa i pełna smaku. Dzieci zajadają się nią z przyjemnością.
Jak zrobić popcorn ze zdrowego ziarna?
Wykonanie smakowitej przegryzki zajmuje dosłownie chwilę i jest równie proste co przygotowanie prażonej kukurydzy. Musisz tylko rozgrzać trochę oleju na patelni i podgrzewać na nim zdrowe ziarno, aż zacznie pękać. Potem pozostaje je tylko posolić i podawać. Polecam spróbować. Nam kasza gryczana w tej odsłonie smakuje bardziej niż tradycyjny popcorn.
Przepis: Popcorn z kaszy gryczanej
Pyszna przekąska do filmu, stanowiąca zdrowszą alternatywę dla popcornu.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 180 g kaszy gryczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Sposób przygotowania
- Nastawianie nietypowego popcornuW dużym garnku o grubszym dnie rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj kaszę gryczaną i podgrzewaj dalej, potrząsając przykrytym pokrywką garnkiem. Niech ziarenka kaszy pokryją się tłuszczem.
- Robienie przekąski do filmuZwiększ moc palnika i dalej podgrzewaj kaszę na popcorn pod przykryciem. Co jakiś czas potrząsaj garnkiem, aby równomiernie się prażyła. W pewnym momencie kasza zacznie „strzelać”. Gdy większość ziaren pęknie, zdejmij garnek z ognia i zdejmij pokrywkę, aby uwolnić parę wodną.
- Wykańczanie popcornu z kaszy gryczanejGotowe ziarna przenieś do miski, osuszając je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Posyp solą i wymieszaj.
Jak podawać przekąskę do filmów?
Smakołyk z kaszy gryczanej najczęściej zajadamy podczas domowych seansów kinowych, ale zdarza nam się też pakować ją w pojemnik i zabierać w podróż. Sprawdzała mi się również nie raz jako przegryzka na imprezie dla dzieci lub spotkaniu ze znajomymi. Wszyscy zachwycali się nietuzinkowym smakiem i pytali z czego przyrządzam mój popcorn.
Inne warianty popcornu z kaszy gryczanej
Moją przekąskę do filmu doprawiam solą, ale zrobienie jej z dodatkiem innych przypraw będzie znakomitym pomysłem. Gorąco polecam np. doprawienie zdrowego ziarna papryką słodką, ostrą i wędzoną. To mój ulubiony zestaw przypraw, który świetnie podkreśla także smak pieczonych ziemniaków i ciecierzycy. Możesz też zrobić nieco mniej dietetyczną wersję gryczanego popcornu i położyć na porcjach prażonych ziaren nieco masła. Dodanie do niego przypraw korzennych ciekawie urozmaici tę przekąskę.