Do tartych buraczków dorzucam czosnek i chrupiący dodatek. Tę surówkę mogę jeść codziennie

Dodano:
Surówka z buraczków z orzechami włoskimi Źródło: Shutterstock / nesavinov
Szukasz pomysłu na nietuzinkową surówkę do obiadu? Skorzystaj z mojego przepisu na dodatek z buraczków, czosnku i jednego nieoczywistego składnika. Na pewno masz go w kuchni, a przyjemnie ożywi tę kompozycję.

To jedna z najprostszych surówek do obiadu, a mało kto ją robi. W moim domu pojawia się bardzo często, bo wszystkim smakuje, a robię ją ekspresowo. Bazą dodatku są surowe buraki, które nie tylko są niesamowicie zdrowe, ale też smakują wyśmienicie. Dodaję do nich czosnek, orzechy włoskie oraz prosty dwuskładnikowy sos i stają jeszcze przyjemniejsze. Orzechy włoskie to coś, co jesienią niemal każdy ma w kuchni i moim zdaniem do dań wytrawnych powinny być używane znacznie częściej. W tej surówce są wręcz fantastyczne. Zrób ją i sprawdź, czy i ciebie zachwyci.

Jak zrobić wybitną surówkę z buraczków?

Uszykowanie tego dodatku do obiadu to przysłowiowa bułka z masłem. Musisz tylko oczyścić warzywa, rozdrobnić je i połączyć z posiekanymi orzechami włoskimi, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Po oprószeniu solą i pieprzem możesz już podawać. Prawda, że jest to ekspresowy smakołyk?

Przepis: Surówka z buraczków z orzechami włoskimi

Znakomity dodatek do obiadu z chrupiącym produktem.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
183 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBuraki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Czosnek pozbaw łupin i przeciśnij przez praskę. Orzechy włoskie posiekaj.
  2. Składanie surówki z burakówBuraki, czosnek i orzechy wrzuć do miski. Dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.

Jak podawać nietuzinkowy dodatek do obiadu?

Ta prosta surówka pasuje do wielu dań. Sprawdzi się zarówno w towarzystwie ziemniaków i tradycyjnego schabowego, jak i wraz z jarskimi kotletami jajecznymi lub pieczonym schabem i ugotowaną na sypko kaszą. U mnie w domu często jest też dodatkiem do soczystych kotletów mielonych oraz zapiekanych piersi z kurczaka.

Inne warianty surówki z buraczków

Czasami zastępuję czosnek chrzanem, a oliwę z oliwek i sok z cytryny podmieniam na śmietanę. Uzyskuję wtedy jeszcze bardziej wyrazistą w smaku surówkę, która wciąż pasuje do wielu dań obiadowych. Zamiast świeżego czosnku zdarza mi się też sięgać po przyprawę w proszku. Bywa też, że doprawiam moją surówkę z buraczków tymiankiem lub majerankiem. Te zioła fantastycznie tu pasują i jeżeli tylko kotlety, do których ją podajesz, nie są bardzo wyraziste, polecam ich użyć.

Pyszny dodatek do obiadu możesz też w prosty sposób przemienić w samodzielne danie. Wrzuć odcedzoną ciecierzycę z puszki, dodaj pokrojoną w kosteczkę szynkę, pokruszoną fetę albo podsmażoną wraz z ziołami pierś kurczaka. Takie kompozycje świetnie sprawdzą się jako lunch do pracy.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...