Tę pyszną sałatkę robię, gdy dopada mnie głód, a jestem na diecie. Smakuje kapitalnie i syci
Ta szybka sałatka jest tak smaczna, że aż trudno było mi uwierzyć, że mogę po nią sięgnąć na diecie. Składa się z zaledwie 5 produktów i sosu, a syci lepiej niż niejedno danie nawet obiadowe. Dawno nie jadłam czegoś tak lekkiego i przyjemnego. Polecam spróbować. Produkty kupisz w każdym sklepie i wcale nie wydasz na nie fortuny.
Jak zrobić pyszną i sycącą sałatkę?
Moja lekka kompozycja, którą z powodzeniem zastępuję lunch, zawiera bakłażana, pomidory i serem feta. Oprócz nich jest jeszcze dodająca odświeżającego charakteru natka pietruszki i prosty sos winegret. Wykonanie zajmuje tylko nieco więcej czasu niż pokrojenie składników, bo bakłażana trzeba podsmażyć (można go też zgrillować na odpowiedniej patelni). Potem pozostaje zmieszanie warzyw i sera z aromatycznym dressingiem. Dla zabieganych będzie zatem w sam raz.
Przepis: Sałatka z bakłażanem, pomidorami i fetą
Pyszna i sycąca sałatka, którą zajadam nawet na diecie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 288 w każdej porcji
Składniki
Na sałatkę:
- 1 średni bakłażan
- 2 nieduże pomidory
- 150 g sera feta
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki miodu
- 1/3 łyżeczki łagodnej musztardy
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie bakłażanaBakłażan opłucz i pokrój w kostkę. Przenieś na sito, a następnie posyp solą, dokładnie go nią nacierając. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz go z uwolnionego płynu i podsmaż na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek (5-7 minut).
- Szykowanie pozostałych składnikówPomidory umyj. Potnij na mniejsze części i przenieś do większej miski. Ser feta odsącz z zalewy i pokrusz w dłoniach. Dodaj go do pomidorów.
- Robienie sosu do sałatkiW naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i musztardę. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Składanie sycącej sałatki z bakłażanemDo miski z pomidorami i fetą dodaj przestudzonego bakłażana. Połącz wszystko z przygotowanym sosem, a następnie posyp całość posiekaną natką pietruszki.
Jak podawać szybką sałatkę z bakłażanem?
Pyszne danie ze słonym serem uwielbiam zajadać z dodatkiem razowego chleba. Czasem kuszę się też na zrobienie grzanek z chleba na zakwasie. Doprawiam je obficie czosnkiem i pieprzem. Świetnie pasują zarówno do bakłażana, jak i do pomidorów. Gdy mam pod ręką świeże zioła, natkę pietruszki zastępuję bazylią lub oregano. Sałatka nabiera wtedy jeszcze więcej smaku.
Inne warianty sycącej sałatki z bakłażanem
Do smakowitej kompozycji możesz wprowadzić kilka urozmaiceń, które przyjemnie podkręcą jej smak. Jednym z moich ulubionych jest dodanie do sosu niewielkiej ilości świeżej papryczki chili, która nie tylko sprawia, że jedzenie sałatki lekko rozgrzewa, ale też podkręca metabolizm. Bardzo lubię również skrapiać danie octem balsamicznym. Zwykle mieszam go z odrobiną oliwy z oliwek i używam zamiast sosu winegret. Gdy natomiast mam ochotę na nieco bardziej sycącą sałatkę, dodaję jeszcze posiekane orzechy włoskie. One znakomicie komponują się z bakłażanem.