Dzieci ciągle proszą mnie o te proste ciastka. Robię je w chwilę z trzech składników
Domowe wypieki z ciasta francuskiego mają tę przewagę nad kupnymi, że są superświeże. A właśnie wtedy ciasto francuskie najlepiej smakuje i jest idealnie chrupiące. A przygotowanie takich wypieków jest naprawdę proste. Zwłaszcza jeśli skusicie się na ciastka z trzech składników. Dodam – z trzech niezwykle prostych, gotowych składników. Nic tu bowiem nie trzeba zagniatać czy mieszać. Wystarczy tylko nadziać ciastka, upiec, a potem ozdobić.
Czym nadziać proste ciastka z trzech składników?
Ciastka z ciasta francuskiego można wypełnić różnymi nadzieniami. Jako słodki farsz doskonale sprawdzą się np.: dżem, powidła, konfitura. Dobrym pomysłem będzie też nadzianie ciastek owocami – świeżymi, mrożonymi lub z puszki. Jeśli zaś lubicie twarożek, możecie zrobić nadzienie np. z twarożku homogenizowanego lub z twarogu wymieszanego ze śmietaną i rodzynkami. Dziś jednak sięgniemy po gotowy krem czekoladowo-orzechowy. Błyskawicznie nadziejemy nim ciasteczka i po 15 minutach pieczenia będą gotowe do spożycia.
Jak zrobić proste ciastka z trzech składników?
Przygotowanie ciastek z trzech składników jest niezwykle proste. Wystarczy tylko podzielić ciasto na prostokąty, położyć na nich trochę kremu, zlepić brzegi i upiec. Pieczenie ciastek z ciasta francuskiego zajmuje nie więcej niż 15-20 minut. Nie trzeba więc będzie na nie zbyt długo czekać.
Przepis: Proste ciastka z czekoladą
Proste ciastka z ciasta francuskiego, kremu czekoladowego i cukru pudru
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Hiszpańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 4-5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Formowanie ciastekCiasto francuskie wyjmij z lodówki na 30 minut przed przyrządzaniem. Pokrój je na 10 prostokątów. Na każdym połóż łyżeczkę kremu, złóż na pół, dokładnie zlep brzegi.
- Pieczenie ciastekCiastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) i piecz je ok. 15 minut. Gdy lekko przestygną, oprósz je cukrem pudrem.
Wskazówka: Brzegi ciastek przed zlepieniem możecie posmarować białkiem, a wtedy łatwo się skleją w czasie pieczenia.
Proste ciastka z trzech składników – kilka wskazówek
Sprawdźcie, co jeszcze możecie ulepszyć lub zmienić w prostych ciastkach z ciasta francuskiego.
- Krem czekoladowo-orzechowy można wzbogacić drobno posiekanymi orzechami laskowymi lub włoskimi. Ewentualnie można do niego dodać kilka plasterków banana.
- Ciastka należy posypać cukrem pudrem, gdy są jeszcze ciepłe. Dzięki temu cukier lepiej przylgnie do ciasta.
- Zamiast cukrem pudrem, ciastka można ozdobić esami-floresami z płynnej czekolady lub z polewy czekoladowej.