Kotlety mielone z tym dodatkiem smakują jeszcze lepiej. Jest pyszny, a kosztuje grosze

Dodano:
Kotlety mielone z selerem Źródło: Pixabay / skyradar
Znudziły ci się tradycyjne kotlety mielone? Weź selera i dodaj go do mięsa. Jego delikatny smak przyjemnie urozmaici obiadowe danie. Bliscy zjedzą je z ochotą.

Kotlety mielone przyrządzam bardzo często. Lubię urozmaicać swój podstawowy przepis i wrzucać do mięsnej masy przeróżne warzywa. Ostatnio przygotowałam soczyste danie obiadowe z dodatkiem tartego selera korzeniowego. Kosztował mnie grosze, a zmiana nie wpłynęła znacząco na czas przygotowania potrawy. Jednocześnie subtelny, lekko korzenny smak dodatku przyjemnie skomponował się z mieloną wieprzowiną. Jeszcze nie raz wrócę do tego pomysłu, bo bliskim też przypadł do gustu.

Jak zrobić nietuzinkowe kotlety mielone?

Dodanie do masy na kotlety mielone tartego selera to strzał w dziesiątkę. Warzywo podsmażam wcześniej wraz z cebulą na odrobinie oleju, dzięki czemu staje się niezwykle aromatyczne i lekko słodkie. Ostudzone łączę z pozostałymi składnikami, formuję kotlety i smażę je „jak zwykle”. Z talerzy danie zniknęło ekspresowo.

Przepis: Kotlety mielone z selerem

Pyszne i soczyste danie obiadowe, które zachwyci nawet wybrednych.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
546 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 200 g selera
  • 1 bułka kajzerka
  • 125 ml mleka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBułkę zalej mlekiem i odstaw na 15 minut. Selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj.
  2. Smażenie warzywNa patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego. Zeszklij na nim cebulę, a następnie wrzuć starty seler. Duś na wolnym ogniu około 5 minut.
  3. Robienie masy na kotlety mieloneW misce połącz mięso mielone, odciśniętą z mleka bułkę, przestudzoną zawartość patelni oraz jajko. Wyrób masę i dopraw ją solą oraz pieprzem.
  4. Formowanie i smażenie kotletów mielonych z seleremZ niewielkich ilości masy formuj kulki i delikatnie je spłaszczaj. Smaż na złoty kolor, na pozostałej porcji oleju rzepakowego, przy średniej mocy palnika.

Jak podać danie obiadowe z selerem?

Do takich kotletów mielonych pasują proste surówki i gotowane warzywa. Zrób purée ziemniaczane i duszoną marchewkę, a podasz przepyszny posiłek, który na długo zapadnie ci w pamięć. Przygotowanie surówki z marchewki i jabłka albo colesława też będzie dobrym pomysłem. Możesz również pokusić się o ugotowanie kaszy gryczanej niepalonej lub jaglanej. Moim zdaniem obie doskonale pasują do warzyw korzeniowych.

Inne warianty kotletów mielonych z selerem

Zamiast selera tartego i smażonego z cebulą możesz dodać purée z warzywa gotowanego lub pieczonego. Dopraw je wcześniej koperkiem, tymiankiem lub rozmarynem, a smak będzie znakomity. Cebulę w moim przepisie na kotlety mielone możesz również zamienić na posiekanego pora lub szczypiorek. Oprócz selera do kotletów mielonych możesz wrzucić tartą marchewkę lub pietruszkę albo pulpę z ziemniaków lub topinamburu. Te dodatki ciekawie wzbogacą smak mięsnego dania obiadowego. Dobrym pomysłem będzie też wykorzystanie mieszanego mięsa mielonego.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...