Owsianka z tymi drobinkami pozwala pozbyć się oponki. Wystarczy dodać dwie łyżki
Dobra owsianka pomoże zacząć dzień z energią. Wzbogacona o odpowiednie składniki sprawi, że uczucie sytości potrwa dłużej. Ochota na podjadanie zniknie i trzymanie się diety nie będzie uciążliwe. W efekcie uporczywa oponka z brzucha z czasem zniknie. Co dodać do posiłku? Wsypanie po łyżce siemienia lnianego i nasion chia będzie strzałem w dziesiątkę. Ziarenka zawierają błonnik, który pomaga usprawnić pracę układu trawiennego oraz kwasy omega-3, które zmniejszają odkładanie się tłuszczu w okolicach brzucha. Będą zatem twoim sojusznikiem w walce o smukłą sylwetkę.
Jak zrobić odchudzającą owsiankę?
Wykonanie zdrowego śniadania, które pomoże w wysmukleniu talii, jest ekspresowe. Musisz tylko zalać płatki owsiane mlekiem, ugotować je nie doprowadzając do ich rozpadnięcia się i połączyć z dodatkami. Ja jeszcze dla smaku do lekko przestudzonej owsianki dodaję niewielką ilość miodu. Jest szybko, smacznie i przede wszystkim skutecznie, bo ochota na jedzenie przychodzi dopiero po 3-4 godzinach.
Przepis: Owsianka z nasionami chia i siemieniem lnianym
Zdrowe śniadanie, które pomoże zgubić oporną oponkę z brzucha.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 334 w każdej porcji
Składniki
- 60 g płatków owsianych górskich
- 250 ml mleka
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion chia
- ½ łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
- Gotowanie płatków owsianychPłatki owsiane wsyp do garnuszka. Zalej je mlekiem i podgrzewaj przez 3-5 minut.
- Wykańczanie owsiankiWsyp siemię lniane oraz nasiona chia. Podgrzewaj całość przez minutę. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut, by dodatki lekko napęczniały. Dosłodź miodem, a następnie przenieś do miseczek.
Jak wzbogacić owsiankę z nasionami chia i siemieniem lnianym?
Podane z odrobiną miodu i nasionkami zdrowe śniadanie możesz urozmaicić na wiele sposobów. Wrzucając do niego sezonowe owoce, dostarczysz sobie cennych witamin i minerałów. Polecam szczególnie lokalne i sezonowe produkty. Jesienią i zimą stawiam na śliwki, jabłka i gruszki, w cieplejszych miesiącach roku wybieram truskawki, borówkę amerykańską lub porzeczki. Nie mając pod ręką świeżych owoców, korzystam z mrożonek, które zawierają niewiele mniej korzystnych dla zdrowia substancji. Zawsze jest zdrowo i kolorowo.
Gdy mam ochotę na więcej urozmaiceń, do odchudzającej owsianki wsypuję jeszcze posiekane orzechy włoskie lub laskowe. Świetnie sprawdzają się również masło orzechowe, płatki migdałów lub wiórki kokosowe. Te dodatki mają już nieco więcej kalorii, ale korzyści płynące z ich spożycia w ograniczonych ilościach są nieocenione.