Pierś z kurczaka zapiekam z brokułami, serem i prostym sosem. Ten szybki obiad w mig znika z talerzy
Pierś z kurczaka to niskokaloryczne, chude mięso, które jest niemal uniwersalne w zastosowaniu. Idealnie sprawdza się jako mięsna wkładka do zup, dodatek do sosów oraz można z niej przygotować soczyste kotlety i inne potrawy z patelni. Po poniższy przepis sięgam, gdy nie mam czasu na długie stanie przy kuchni, bo aromatyczne danie robi się niemal samo.
Jak zrobić pierś z kurczaka zapiekaną z brokułami?
Uwielbiam proste potrawy i staram się wykorzystywać resztki produktów spożywczych, które znajdę w lodówce i kuchennych szafkach. Zapiekana pierś z kurczaka z brokułami to hit w moim domu. Podaję ją z różnymi dodatkami, dzięki czemu nie muszę obawiać się kulinarnej nudy. Poniższy przepis uwzględnia użycie jedynie pięciu podstawowych składników oraz kilku ziół i przypraw, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni.
Pierś z kurczaka obsmażam z przyprawami, robię kremowy sos i przekładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję różyczki brokułu, posypuje serem i wstawiam do piekarnika. Po niedługiej chwili oczekiwania podaję sycące danie obiadowe.
Przepis: Pierś z kurczaka zapiekana z brokułami
To pyszne i sycące danie dla całej rodziny robię w 40 minut.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 mały brokuł
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g parmezanu
- 2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki klarowanego masła, oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPierś z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso w kostkę o boku 2-3 cm. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Brokuł umyj, osusz i podziel na małe różyczki. Wskazówka: jeżeli nie przepadasz za brokułami, które są lekko twardawe (al dente), to przed pieczeniem wrzuć różyczki na wrzątek, gotuj 1-2 minuty, a następnie przełóż warzywo do miski wypełnionej zimną wodą i po schłodzeniu odsącz na sitku z nadmiaru płynu. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło. Dodaj pierś z kurczaka i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż mięso się zarumieni. Podsmażone mięso oprósz pieprzem ziołowym oraz solą i czarnym lub kolorowym pieprzem. Smaż jeszcze 2 minuty, a następnie zdejmij mięso z patelni i przełóż do miski. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając.
- Połączenie składnikówWlej na patelnię śmietankę, dodaj połowę startego parmezanu i zioła prowansalskie. Gotuj sos na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj do sosu podsmażoną pierś z kurczaka i wymieszaj. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Doda brokuł i posyp wierzch potrawy resztą startego parmezanu.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut.
Wskazówka: do przygotowania dania możesz użyć również innego mięsa drobiowego np. polędwiczek z kurczaka lub indyka, piersi z indyka oraz udźca z kurczaka bez kości i skóry. Wyśmienicie smakuje również bezmięsna wersja potrawy – drób możesz zastąpić kopytkami, obsmażonymi ziemniakami lub makaronem.
Do sosu możesz dodać nie tylko zioła, ale także ulubione przyprawy, a brokuły zastąpić kalafiorem, papryką, marchewką lub brukselką. Doskonale smakuje również pierś z kurczaka zapiekana z pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami i świeżą bazylią, grzybami, a także fasolką szparagową. Jeżeli chcesz odchudzić sos, to polecam zastąpić śmietankę kremówkę jogurtem naturalnym.
Jak podawać pierś z kurczaka zapiekaną z brokułami?
Potrawę podawaj gorącą. Przed podaniem możesz udekorować danie świeżymi lub suszonymi ziołami. Do kurczaka zapiekanego z brokułami doskonale pasują gotowane i pieczone ziemniaki, kotlety ziemniaczane, kluski śląskie, placki ziemniaczane, makaron, ryż oraz kasze i surówki. Potrawę możesz również podawać ze świeżym pieczywem.
Inne warianty sosu do kurczaka zapiekanego z brokułami
Jeżeli nie przepadasz za smakiem ziół prowansalskich, to możesz zrobić danie z innym sosem. Inie sprawdzą się takie sosy jak: sos koperkowy, pomidorowy, pomidorowo-paprykowy, pieczarkowy, chrzanowy, jasny pieczeniowy oraz beszamelowy.