Na blachę połóż trzy proste składniki i obiad zrobi się sam. To jednogarnkowe danie zachwyca smakiem
Pieczona kiełbasa to prosty i tani pomysł na dobry obiad. W tym wydaniu smakuje wyjątkowo, a wszystko za sprawą ziół oraz dwóch dodatków. To jednogarnkowy obiad, chociaż aby być precyzyjnym, należałoby raczej powiedzieć... jednoblaszkowy.
Jak zrobić pieczoną kiełbasę?
Pieczona kiełbasa w tym wydaniu to kiełbasa z dwoma prostymi dodatkami, które jednak sprawiają, że staje się wyjątkowo smaczna i aromatyczna. To cebula oraz jabłko. Wystarczy je jedynie pokroić i dorzucić do kiełbasy.
Jaką kiełbasę wybrać do tego dania? Szczególnie polecamy tu dobre kiełbasy z dodatkiem mięsa drobiowego, ale mogą to być także kiełbasy wieprzowe (np. popularna i niedroga kiełbasa śląska). W takim wydaniu można upiec także kaszankę. Upiec z jabłkiem i cebulą można również białą kiełbasę (bardzo polecamy taką wersję tego dania).
Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków, śmiało dorzuć do zestawu z przepisu również pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Mogą to też być ziemniaki już wstępnie obgotowane, ale też gotowane ziemniaki kupione w markecie, które podczas pieczenia ładnie się zrumienią i nabiorą smaku.
Rada: jeśli nie masz świeżego tymianku, posyp kiełbasę oraz dodatki suszonym tymiankiem przed pieczeniem. Do dania będzie pasować również oregano, ale także majeranek.
Przepis: Pieczona kiełbasa z jabłkiem i cebulą
Pomysł na jednogarnkowy obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 8 kiełbasek wieprzowych lub drobiowych
- 2 jabłka
- 4 cebule szalotki
- 4 gałązki tymianku
- 8 łyżek oliwy
Sposób przygotowania
- Szykowanie kiełbasekNa blasze wyłóż kiełbaski, pokrojone w ćwiartki jabłka i pokrojoną w ćwiartki lub na połówki cebulę. Dołóż gałązki tymianku, skrop obficie oliwą.
- Pieczenie kiełbasekPiecz kiełbaski ok. 35-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Jak podać pieczoną kiełbasę?
Kiełbasą w takim wydaniu można zajadać się już bez żadnych dodatków. Danie można oczywiście zaserwować z dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasze (np. kasza gryczana, kasza perłowa albo kasza jaglana) czy ryż. Taką kiełbasę z jabłkiem i cebulą można też zjeść z bułką, abo wręcz kawałek takiej kiełbasy na gorąco, razem z kawałkiem jabłka i cebulą włożyć w rozciętą bułkę.
Jeśli masz ochotę na surówkę, to idealnie do kiełbasy będą pasowały surówki z kapusty, ale też różnego rodzaju kiszonki.