Ten prosty deser ma niebiański smak. Pochodzi z kuchni amerykańskiej i szybko się go robi

Dodano:
Budyń z bananami i herbatnikami Źródło: Shutterstock / THMorningMonday
Jeśli lubicie mleczne desery, mam dla was smaczną i zdrową propozycję. Będzie to domowy budyń wzbogacony dwoma prostymi dodatkami. Można go zjeść na podwieczorek, deser, a nawet na lekką kolację. Dzieci będą zachwycone.

Mleczne desery są nie tylko smaczne, ale też całkiem zdrowe. To dlatego, że nie zawierają wielu kalorii, a przy okazji dostarczają cennych składników odżywczych. Wśród nich jest białko, wapń i fosfor. Jednym z łatwiejszych i smaczniejszych deserów przygotowywanych na bazie mleka jest budyń. Zwykle robimy go z torebki, jednak warto przygotować go domowym sposobem. To całkiem proste i nie trzeba żadnych wyszukanych składników. Dziś proponuję wam budyń w amerykańskiej wersji, czyli z dodatkiem ciastek i bananów.

Z czego przygotowuje się domowy budyń?

Przygotowanie domowego budyniu to bardzo prosta sprawa. Wystarczy dokładnie wymieszać mąkę z cukrem, mlekiem i żółtkami i całość zagotować na niedużym ogniu. Mieszankę trzeba cały czas mieszać, by się nie przypaliła. Budyń należy gotować na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Po przestudzeniu można go podać np. z sokiem malinowym czy zmiksowanymi owocami.

Jak zrobić amerykański pudding bananowy?

Pudding bananowy to klasyczny, amerykański deser. Składa się z warstw kremowego budyniu waniliowego, plasterków bananów i herbatników typu Nilla Wafers lub innych waniliowych. Ten prosty deser zwykle dekoruje się bitą śmietaną.

Przepis: Amerykański pudding bananowy

Amerykański pudding bananowy z herbatnikami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
590 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki waniliowego
  • 4 duże żółtka
  • 200 g herbatników waniliowych
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie budyniuW garnku wymieszaj cukier, cukier waniliowy, mąkę i sól. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dodaj rozkłócone żółtka. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż mieszanka zacznie gęstnieć i się zagotuje. Budyń gotuj 2-3 minuty na niedużym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmij go z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
  2. Układanie warstw deseruW pucharkach ułóż warstwę połamanych herbatników. Przykryj je warstwą plasterków banana, a potem częścią budyniu waniliowego. Znów ułóż warstwę herbatników, plasterków banan i budyniu. Wierzch deseru udekoruj połamanymi herbatnikami i plasterkami banana. Deser przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
  3. Ubijanie śmietankiSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Ozdobnie wyciśnij ją na wierzch deseru.

Pudding bananowy – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, dzięki którym pudding bananowy, wyjdzie taki, jak trzeba.

  • Pudding bananowy najlepiej smakuje, gdy spędzi kilka godzin w lodówce. W tym czasie zmiękną bowiem herbatniki i wszystkie smaki dobrze się połączą.
  • Zamiast herbatników do puddingu bananowego można dodać biszkopty.
  • Do dekorowania deseru najlepiej użyć dobrze dojrzałych bananów. Są słodkie i poznacie je po żółtej skórce z ciemnymi plamkami.
  • Pudding bananowy można przechowywać w lodówce do 2 dni. Trzeba go jednak przykryć np. folią spożywczą, by nie wchłonął obcych zapachów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...