W weekend do obiadu robię warzywa w ten prosty sposób. Pyszny dodatek robi się sam
Pieczone warzywa to zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu, który moja rodzina wprost uwielbia. Ich intensywny lekko słodkawy i karmelowy smak na długo zapada w pamięć, a przygotowanie jest banalne. Co więcej, tak potraktowane świeże warzywa zachowują to, co w nich najcenniejsze, czyli składniki odżywcze wspierające zdrowie. Te zalety powinny cię przekonać do ich spróbowania.
Jak zrobić znakomite warzywa do obiadu?
Wykonanie smakowitego dodatku do obiadu to przysłowiowa bułka z masłem. Jedyne, co musisz zrobić, to oczyszczenie warzyw i rozdrobnienie ich tak, aby w zadanym czasie pieczenia zdążyły zmięknąć, lecz nie rozpadły się. Z tego względu ziemniaki, buraka, pietruszkę czy marchewkę kroję drobniej, a paprykę i pora na większe części. Różyczki kalafiora też dzielę na mniejsze części.
Doprawianie u mnie jest proste – obtaczam warzywa w oliwie z oliwek i oprószam je solą oraz pieprzem. Dla przyjemnego efektu chrupania pod koniec pieczenia jeszcze posypuję całość sezamem. Często łączę ze sobą białe oraz czarne ziarenka. Wtedy smak jest bogatszy i ciekawszy.
Przepis: Pieczone warzywa do obiadu
Pyszny dodatek do obiadu, który robię się niemal sam.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 377 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie ziemniaki
- 1/2 kalafiora
- 2 nieduże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średni por
- 2 podłużne buraki
- 1 papryka ramiro
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sezamu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywKalafiora oczyść z liści i łodyg, opłucz i podziel na różyczki. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój na okrągłe części. Warzywa korzeniowe wyszoruj, obierz u i pokrój na mniejsze kawałki. Pora umyj i potnij na paski o grubości do 2 cm. Wszystkie warzywa wrzuć do miski i nasmaruj oliwą z oliwek. Wymieszaj z solą i pieprzem.
- Pieczenie warzywBlachę zabezpiecz papierem do pieczenia. Wyłóż na nią wszystkie warzywa, tak aby jak najmniej się ze sobą stykały. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 35-45 minut. W połowie tego czasu przemieszaj, a na ostatnie 5 minut przyrządzania posyp sezamem.
Jak podawać pieczone warzywa na obiad?
Pieczone warzywa są doskonałym dodatkiem do mięs – zarówno tych smażonych, duszonych, jak i pieczonych. Zazwyczaj decyduję się na zrobienie kurczaka czy schabu w piecu, jednocześnie z warzywami (ale w innej formie). W ten sposób oszczędzam czas i pieniądze. Zdarza się, że zamiast mięsa po prostu na kwadrans przed końcem pieczenia warzyw dorzucam odcedzoną i wymieszaną z oliwą z oliwek i przyprawami ciecierzycę. Oba te rozwiązania skutkują tym, że obiad dla rodziny mam w mniej niż godzinę.
Warzywa z pieca możesz podać również jako przekąską. Z kromką świeżego chleba posmarowaną masłem czosnkowym, porcją ugotowanej kaszy – np. kuskus czy bulgur – lub makaronu albo sosem jogurtowym czy hummusem też smakują znakomicie.