Moje babeczki na Halloween robię z pysznym dodatkiem. Są puszyste i zdrowsze niż klasyczne

Dodano:
Babeczki na Halloween Źródło: Shutterstock / Anastasia_Panait
Halloween kojarzy się z dynią. W moim domu oprócz lampionu, warzywo to wykorzystujemy też do zrobienia słodkich wypieków. Zapraszam po przepis na efektowne i pyszne babeczki z dynią, kropelkami czekolady i halloweenową dekoracją.

Babeczki na Halloween to idealny wybór, jeżeli szukasz szybkiego i banalnie prostego przepisu na pyszne słodkie wypieki. Ta wersja muffinek z pewnością przypadnie do gustu nawet osobom, które za dynią nie przepadają. Zanim jednak przystąpisz do robienia ciasta na babeczki, musisz upiec pokrojony w kostkę miąższ dyni w piekarniku (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu, czas pieczenia: 20-30 minut) i zblendować na gładką masę. Możesz też ułatwić sobie życie i użyć gotowego purée dyniowego ze słoika.

Jak zrobić pyszne babeczki na Halloween?

Ciasto na halloweenowe babeczki nie wymaga użycia miksera. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Zanim zetrzesz skórkę z pomarańczy, starannie wyszoruj owoc miękką szczoteczką i sparz wrzącą wodą. Uważaj, żeby nie zetrzeć białej błony, która znajduje się pod skórką, bo muffiny wyjdą gorzkie. Do dekoracji babeczek na Halloween możesz użyć nie tylko cukrowych oczek i pisaków, ale także domowego lukru lub roztopionej białej czekolady.

Przepis: Babeczki z dynią na Halloween

Nie ma udanego Halloween bez słodkości. A te babeczki sprawdzą się idealnie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka dyniowego purée
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • skórka otarta ze średniej pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek czekoladowych kropelek
  • sól

Do dekoracji:

  • cukrowe oczka
  • cukrowe pisaki o białym kolorze

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mokrych składnikówJajka wybij do dużej miski. Dodaj dyniowe purée, ekstrakt waniliowy i ekstrakt pomarańczowy oraz olej lub roztopione masło. Mieszaj składniki rózgą kuchenną lub łyżką, aż się połączą.
  2. Uszykowanie suchych składnikówMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj.
  3. Przygotowanie ciastaDodaj suche składniki do mokrych składników i wymieszaj drewnianą łyżką lub rózgą kuchenną, aż powstanie jednolita masa. Do ciasta wsyp czekoladowe kropelki (lub zastąp je grubo siekaną czekoladą) i wymieszaj.
  4. Napełnianie foremekPapierowe lub silikonowe foremki do babeczek wypełnij ciastem do 3/4 wysokości foremek, a następnie przełóż muffiny na blachę z wyposażenia piekarnika lub skorzystaj z ułatwiających pieczenie form do babeczek z okrągłymi otworami.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw balchę do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika wykonaj test suchego patyczka. Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
  6. DekorowanieZa pomocą cukrowych pisaków zrób na wierzchu babeczek poziome paski. Zanim masa cukrowa wyschnie, przyklej na niej oczka.

Babeczki na Halloween z pysznym nadzieniem

Muffiny na Halloween możesz również upiec z nadzieniem. Wypełnij papilotki lub silikonowe foremki ciastem do 1/3 wysokości, na cieście ułóż łyżeczkę marmolady, doprawionego cukrem, cynamonem i wanilią dyniowego purée, kremu czekoladowego lub kostkę ulubionej czekolady i przykryj ciastem. Piecz muffiny z nadzieniem zgodnie z powyższymi wskazówkami.

Inne dodatki do ciasta na halloweenowe babeczki

Jeżeli nie masz pod ręką dyniowego purée, to możesz je zastąpić taką samą ilością jogurtu naturalnego, gęstego kefiru lub zsiadłego mleka, gęstego musu jabłkowego, pulpą pozostałą po wyciskaniu soku z marchwi lub startą na tarce o małych oczkach i odciśniętą z nadmiaru soku marchewką.

Smak wypieku z mojego przepisu możesz dostosować do indywidualnych preferencji, zastępując aromat pomarańczowy i skórkę otartą z pomarańczy imbirem, cynamonem, mielonymi goździkami lub aromatem i skórką cytrynową. Wszystkie te dodatki bardzo dobrze komponują się ze sobą, co pozwala również upiec wyjątkowo aromatyczne muffiny o owocowo-korzennym aromacie.

Jeżeli dodasz do ciasta 3-4 łyżki kakao, to upieczesz babeczki o smaku czekoladowym. Możesz również podzielić ciasto i dodać różne dodatki do każdej z porcji, dzięki czemu upieczesz przysmak w dwóch smakach.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...