Te domowe trufle nie mają dodatku cukru. Robię je szybko z samych zdrowych składników

Dodano:
Trufle w kakao Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Czy słodka przekąska może być zdrowa? Może, jeśli przyrządzicie ją z wartościowych składników. Ja w ten sposób robię domowe trufle, którymi bez wyrzutów sumienia częstuję dzieci. A przygotowanie tej słodkości jest proste i niewiele kosztuje.

Słodkie przekąski kojarzą się raczej z czymś kalorycznym i mało zdrowym. I rzeczywiście zazwyczaj takie są. Jednak można przygotować je z samych wartościowych składników, a wtedy nawet mimo tego, że są słodkie, wyjdą nam na zdrowie. Jedną z takich przekąsek robię z suszonych daktyli i kilku prostych dodatków. Jej koszt jest niewielki, a przygotowanie proste.

Z jakich składników można przygotować zdrowe, słodkie przekąski?

Zdrowe, słodkie przekąski można przygotować z wielu składników. Należą do nich np. suszone owoce takie jak: daktyle, morele, śliwki, rodzynki. Są one co prawda słodkie, ale nie zawierają cukru dodanego, co jest ich wielkim plusem. Bardzo wartościowe są też orzechy, np. włoskie, laskowe, nerkowce, które dostarczają cennych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Dobrym dodatkiem do trufli i nie tylko mogą być też pestki i nasiona, np. dyni, słonecznika czy sezamu. Oprócz zdrowych tłuszczów zawierają też witaminę E i sole mineralne.

Jak zrobić trufle z suszonych daktyli?

Domowe trufle z daktyli to pyszna i zdrowa przekąska, która jest łatwa do przygotowania i niewiele kosztuje. Owoce te warto wcześniej namoczyć, dzięki czemu zmiękną i łatwiej będzie je rozdrobnić. Po osączeniu wystarczy je zblendować z pozostałymi składnikami. Do takich domowych trufli nie trzeba dodawać cukru, bo daktyle są naturalnie słodkie.

Przepis: Trufle z daktyli

Domowe trufle z daktyli, orzechów włoskich i kakao

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
75 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 100 g orzechów włoskich lub innych
  • 2 łyżki ciemnego kakao plus kakao do obtoczenia
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie daktyliDaktyle namocz je w ciepłej wodzie przez około 10-15 minut, by zmiękły. Potem je odcedź i dokładnie osącz.
  2. Rozdrabnianie składnikówDaktyle i orzechy włóż do blendera lub robota kuchennego i zblenduj na gładką masę. Dodaj 2 łyżki ciemnego kakao, olej kokosowy i cukier waniliowy. Jeszcze raz całość zblenduj.
  3. Formowanie trufliZ przygotowanej masy formuj małe kulki. Każdą obtocz w ciemnym kakao lub w innym, ulubionym dodatku. Trufle umieść w zamykanym pojemniku i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.

W czym można obtoczyć domowe trufle?

Po uformowaniu trufle należy obtoczyć w wybranym składniku, by się nie posklejały. Do wyboru mamy kilka dodatków. Ja zwykle stosuję ciemne kakao, ale równie dobrze sprawdzą się mielone orzechy, posiekane migdały, wiórki kokosowe czy sezam.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...