Te domowe trufle nie mają dodatku cukru. Robię je szybko z samych zdrowych składników
Słodkie przekąski kojarzą się raczej z czymś kalorycznym i mało zdrowym. I rzeczywiście zazwyczaj takie są. Jednak można przygotować je z samych wartościowych składników, a wtedy nawet mimo tego, że są słodkie, wyjdą nam na zdrowie. Jedną z takich przekąsek robię z suszonych daktyli i kilku prostych dodatków. Jej koszt jest niewielki, a przygotowanie proste.
Z jakich składników można przygotować zdrowe, słodkie przekąski?
Zdrowe, słodkie przekąski można przygotować z wielu składników. Należą do nich np. suszone owoce takie jak: daktyle, morele, śliwki, rodzynki. Są one co prawda słodkie, ale nie zawierają cukru dodanego, co jest ich wielkim plusem. Bardzo wartościowe są też orzechy, np. włoskie, laskowe, nerkowce, które dostarczają cennych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Dobrym dodatkiem do trufli i nie tylko mogą być też pestki i nasiona, np. dyni, słonecznika czy sezamu. Oprócz zdrowych tłuszczów zawierają też witaminę E i sole mineralne.
Jak zrobić trufle z suszonych daktyli?
Domowe trufle z daktyli to pyszna i zdrowa przekąska, która jest łatwa do przygotowania i niewiele kosztuje. Owoce te warto wcześniej namoczyć, dzięki czemu zmiękną i łatwiej będzie je rozdrobnić. Po osączeniu wystarczy je zblendować z pozostałymi składnikami. Do takich domowych trufli nie trzeba dodawać cukru, bo daktyle są naturalnie słodkie.
Przepis: Trufle z daktyli
Domowe trufle z daktyli, orzechów włoskich i kakao
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 100 g orzechów włoskich lub innych
- 2 łyżki ciemnego kakao plus kakao do obtoczenia
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie daktyliDaktyle namocz je w ciepłej wodzie przez około 10-15 minut, by zmiękły. Potem je odcedź i dokładnie osącz.
- Rozdrabnianie składnikówDaktyle i orzechy włóż do blendera lub robota kuchennego i zblenduj na gładką masę. Dodaj 2 łyżki ciemnego kakao, olej kokosowy i cukier waniliowy. Jeszcze raz całość zblenduj.
- Formowanie trufliZ przygotowanej masy formuj małe kulki. Każdą obtocz w ciemnym kakao lub w innym, ulubionym dodatku. Trufle umieść w zamykanym pojemniku i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.
W czym można obtoczyć domowe trufle?
Po uformowaniu trufle należy obtoczyć w wybranym składniku, by się nie posklejały. Do wyboru mamy kilka dodatków. Ja zwykle stosuję ciemne kakao, ale równie dobrze sprawdzą się mielone orzechy, posiekane migdały, wiórki kokosowe czy sezam.