Te szybkie mumie z ciasta francuskiego robię nie tylko na Halloween. Prosty przepis zaskakuje smakiem i wyglądem
Ciastka z ciasta francuskiego to jedna z najprostszych w przygotowaniu, słodkich przekąsek. Gotowe ciasto francuskie znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Co więcej, przygotowanie efektownych mumii nie wymaga posiadania zdolności manualnych. Sprawdź i przekonaj się, że możesz być prawdziwym mistrzem zaskakujących smakiem i wyglądem wypieków.
Jak zrobić mumie z ciasta francuskiego?
Mumie z ciasta francuskiego to doskonała przekąska nie tylko na Halloween. Możesz wzbogacić nimi również menu na urodziny dzieci i zaskoczyć niezapowiedzianych gości, bo przygotowanie pysznych ciasteczek zajmuje zaledwie kilka chwil. Tanie składniki na nadzienie do mumii zapewne masz w swojej kuchni. Poniższy przepis uwzględnia dodanie ulubionego dżemu lub marmolady, ale znajdziesz pod nim również kilka propozycji innego nadzienia do efektownej przekąski.
Pamiętaj, że ciasto francuskie powinno być dobrze schłodzone, bo tylko wówczas ładnie wyrośnie i gotowe wypieki będą chrupiące. Ja w swoim przepisie wykorzystuję dwa opakowania ciasta francuskiego XXL.
Przepis: Ciastka mumie z ciasta francuskiego
Ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, a smakują i zaskakują wyglądem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 750 g ciasta francuskiego
- 1 słoik ulubionego dżemu lub marmolady
Dodatkowo:
- 2 małe jajka do posmarowania ciastek przed pieczeniem
- 3 łyżki cukru kryształu
Do dekoracji:
- cukrowe oczka lub pisaki do dekoracji wypieków w kolorze białym i czarnym
Sposób przygotowania
- Krojenie ciasta francuskiegoCiasto francuskie rozwiń, lekko rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku około 9 cm. Za pomocą patyczka do szaszłyków zrób na każdym kwadracie z ciasta 2 pionowe linie (co 3 cm). W ten sposób wyznaczysz miejsce na farsz oraz oddzielisz kawałki ciasta, które wykorzystasz do owinięcia mumii. Zewnętrzne kawałki ciasta pokrój na paski o szerokości około 1 cm.
- NadziewanieNa środku kawałka ciasta francuskiego ułóż porcję dżemu lub marmolady. Naprzemiennie przykrywaj farsz pokrojonym na paski ciastem, robiąc „bandaże”. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wyłóż blachę z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia.
- Przygotowanie do pieczeniaUkładaj gotowe mumie z ciasta francuskiego na blaszce, zachowując odstępy. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym widelcem lub rózgą kuchenną jajkiem i posyp niewielką ilością cukru kryształu. Pod koniec pieczenia pierwszej partii ciastek powtórz czynności, robiąc mumie z drugiego arkusza ciasta francuskiego.
- PieczenieWstaw blachę z ciastkami do gorącego piekarnika i piecz 12-15 minut – do zrumienienia. Upieczone mumie z ciasta francuskiego wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
- DekorowanieUdekoruj mumie z ciasta francuskiego, dodając cukrowe oczka lub robiąc oczka pisakami – wyciśnij niewielką porcję białej masy cukrowej, lekko rozpłaszcz i zrób na środku czarną kropkę.
Inne warianty nadzienia do mumii z ciasta francuskiego
Dżem lub marmoladę możesz zastąpić np. smażonymi jabłkami z dodatkiem cynamonu, śliwkami, malinami, truskawkami, borówkami, kremem czekoladowym, kostkami gorzkiej, mlecznej i białej czekolady, kremem orzechowym, a także twarogiem z dodatkiem żółtka, ekstraktu waniliowego, cukru, skórki pomarańczowej lub rodzynek.
Mumie z ciasta francuskiego wyśmienicie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z podsmażonego z czosnkiem i wymieszanego z serem feta szpinaku, podsmażonych z cebulą pieczarek, ugotowanej i podsmażonej z pieczarkami lub leśnymi grzybami kiszonej kapusty, a także sosu pomidorowego, podsmażonego z przyprawami mięsa i żółtego sera. Nadzienie do mumii możesz też zrobić z kawałków parówek lub pokrojonej w słupki kiełbasy. Jako posypka do wytrawnych mumii z ciasta francuskiego świetnie sprawdzą się ziarenka kminku, gruboziarnista sól, mak, nasiona czarnuszki oraz ziarno sezamu.